Според ново проучване ваксините на Pfizer и AstraZeneca са ефективни срещу индийския вариант

Две дози от ваксините срещу Covid-19 са "високо ефективни" срещу щама B.1.617.2, който беше открит за първи път в Индия

11:40 | 23 май 2021
Обновен: 11:49 | 23 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според проучване на Public Health England ваксините срещу коронавирус на Pfizer и AstraZeneca са ефективни срещу индийския вариант, съобщава Bloomberg.

Две дози от ваксините срещу Covid-19 са "високо ефективни" срещу щама B.1.617.2, който беше открит за първи път в Индия, се казва в изявление на агенцията. Има минимална разлика с начина, по който ваксините работят срещу другия заразен вариант Кент, се казва още в него.

„Очакваме ваксините да бъдат още по-ефективни за предотвратяване на хоспитализация и смърт“, каза Мери Рамзи, ръководител на имунизацията в Public Health England.

„Именно затова е жизненоважно да бъдат поставени и двете дози от ваксината, за да получите максимална защита срещу всички съществуващи и нововъзникващи варианти“.

Резултатите вероятно ще засилят плановете на правителството на Обединеното кралство да премахне ограниченията на 21 юни, въпреки че случаите на варианта се увеличават бързо.

Изследването, което беше проведено от 5 април до 16 май, установи, че ваксината на Pfizer-BioNTech е с 88% ефективност срещу индийския щам - две седмици след втората доза. Две дози от ваксината AstraZeneca са били с 60% ефективност.