Covid-19 в Индия: Kои индустрии са най-засегнати

Икономистите преосмислят прогнозите си за двуцифрен растеж

17:35 | 11 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Големият брой заболели от Covid-19 в Индия заплашва да спре икономическото възстановяване на страната и да удари няколко ключови световни индустрии, пише CNN Business.

Третата по големина икономика в Азия от седмици се бори да овладее опустошителния скок. Всеки ден се съобщават за стотици хиляди нови случаи и икономистите разсъждават над прогнозите си за двуцифрен растеж през тази година. Това е обезпокоително за страна, която миналата година мина за първи път през рецесия от почти четвърт век насам, след като правителството наложи противоепидемичните мерки в страната.

Премиерът Нарендра Моди засега се противопоставя на призивите за налагане на поредното пълно блокиране на страната, въпреки че много региони обявиха тежки ограничения. Няколко световни индустрии, които разчитат на Индия, наблюдават ситуацията с тревога. Ако кризата се задълбочи, редица икономически сектори - от облекло, през фармацевтични продукти до финансови услуги и световно корабоплаване, може да усетят сериозен трус.

Търговия

Около 80% от обема на световната търговия на стоки се извършва на кораби, според Световната конференция на ООН за търговия и развитие, а Индия осигурява голяма част  от техните екипажи.

Повече от 200 000 от около 1,7 милиона моряци в световен мащаб са от Индия, според Гай Платен, генерален секретар на Международната корабна камара. Много от тях имат офицерски звания и роли, изискващи специални ключови умения, добавя той.

„Надяваме се тази ситуация да бъде разрешена в най-скоро време“, казва Платен пред CNN Business. В противен случай това може да доведе до голям "недостиг на моряци", което би "нарушило световната верига за доставки", добави той.

Много страни са забранили полетите от Индия и вече е невъзможно да се пренасочат индийските работници по пристанища по света.

Пандемията създаде хаос в световен мащаб миналата година, като близо 200 000 моряци останаха в безизходица в продължение на месеци поради затваряне на пристанища. Някои работници бяха започнали да наричат своите плавателни съдове " плаващи затвори ". Страната се опасява от връщане към този сценарий, ако кризата с Covid-19 не затихне.

Има и значителни закъснения в графика на плавателните съдове.

Някои места, като Обединените арабски емирства, Сингапур, Хонконг и Китай, вече наложиха строги карантинни ограничения за плавателни съдове, пристигащи от Индия.

Ваксини и други фармацевтични продукти

Ваксинацията по света вече страда поради големия брой заразени в Индия – тя произвежда над 60% от всички ваксини, продавани в световен мащаб. В страната се намира Индийският серумен институт (SII), най-големият производител на ваксини в света. Неговите огромни производствени възможности са причината страната да се присъедини като основен играч в COVAX - глобалната инициатива, която предоставя намалени или безплатни дози от ваксини за страни с по-слаба икономика.

Миналата година SII се съгласи да произведе до 200 милиона дози Covid ваксини за 92 страни. Tъй като само 2% от населението на Индия е напълно ваксинирано, правителството измести фокуса от износа  на ваксини в други страни и сега се дава приоритет на индийските граждани.
Лошите новини не свършват дотук. Освен недостига на ваксини, може да има и други последици за световната фармацевтична индустрия, ако разпространението на инфекцията в Индия не бъде овладяно скоро.

Страната е най-големият износител на генерични лекарства в света - копия на оригинални фармацевтични продукти, които имат същите ефекти, но са значително по-евтини. В САЩ 90% от всички рецепти се изпълняват с генерични лекарства и едно на всеки три консумирани хапчета се произвежда от индийски производител, според проучване от април 2020 г. на Конфедерацията на индийската индустрия и KPMG.
Индийските производители получават до 70% от суровините си от Китай, звено във веригата на доставки, което също изглежда уязвимо.

В края на април китайската авиокомпания Sichuan Airlines спря товарните полети до Индия за 15 дни. Това накара най-добрата фармацевтична група за износ на Индия да пише на посланика на Индия в Пекин, призовавайки го да се намеси.
В писмо Рави Удая Баскар, генерален директор на Фармацевтичния съвет за насърчаване на износа на Индия, определи спирането като "тревожно" и заяви, че може да има "каскаден ефект" върху търговската верига.

"Повечето страни зависят от Индия за тези лекарства, а тя зависи от Китай за суровини. Това ще бъде голям удар за световната верига за доставки на фармацевтични продукти, ако търговията между двете бъде нарушена", каза Тинглонг Дай, доцент по оперативни дейности Мениджмънт и бизнес анализи в Бизнес училище Johns Hopkins Carey. Той също така каза, че Sichuan Airlines вероятно ще възобнови обслужването си тази седмица. От Sichuan Airlines няма коментар по темата.

Миналата седмица CNN написа, че в момента няма недостиг на лекарства, тъй като големите фирми разполагат с достатъчно суровини, за да продължат производство през следващите три до четири месеца.

Модна индустрия

Индия е един от най-големите износители на текстил в света и индустрията се бори със сериозен недостиг на работна ръка.

"Това е първият път, когато нашето поколение преживява подобно нещо. Никой не беше подготвен за този ужасен сценарий", каза Арпит Ариан Гупта, партньор и ръководител на бизнес развитието в производителя на облекло NG Apparels. В компанията, която произвежда за марки като New Balance и Nordstrom, работят около 100 квалифицирани работници, а близо 50% от тях са напуснали от началото на последния ръст на заболели от Covid-19. Гупта казва, че са осигурени жилища за останалите работници на място, за да може фабриката да продължи да функционира.

Потреблението и износът на местната индустрия за облекло през миналата година са се свили със съответно с 30% и 24%, според Wazir Advisors.

"Трудно е да се предвиди каква ще бъде 2021 г. , тъй като не сме сигурни до кога ще продължи пандемията", добавят от компанията.
Индия също така е вторият по големина износител на кожени облекла и четвъртият по големина износител на кожени изделия в света, показват данни на Индийския съвет за износ на кожи. Освен това е основен производител на обувки, след Китай, произвеждащ близо три милиарда чифта обувки годишно.
Миналата година пандемията нанесе сериозен удар на тази индустрия в страната, бизнесът тъкмо бе започнал да се възстановява и последната вълна доведе до недостиг на квалифициран персонал.

Финансови услуги

Банките и счетоводните фирми се борят да поддържат онлайн операциите, като се има предвид колко важна е Индия като кол центрове.
През последните десетилетия много компании са възложили на Индия много работа в областта на информационните технологии, привлечени от образованите индийци и по-евтините разходи за труд. По данни на Националната асоциация на софтуерните и сервизни компании, в страната са заети почти 4,4 милиона души в тази сфера.

Някои компании предприемат мерки за справяне с кризата – прехвърлят  работа към други държави, насърчават персонала да работи от вкъщи и удължават сроковете за изпълнение на проектите.

В Goldman Sachs (GS) и Wells Fargo (WFC) например всички служители работят в онлайн среда. Работата от вкъщи по време на пандемия е сложна, както навсякъде по света, особено ако служителите трябва да се грижат за болни роднини.

Съществуват и предизвикателства около сигурността и защитата на данните, тъй като служителите може да обработват чувствителна информация за фирма или клиент.

Банки в Обединеното кралство Barclays (BCLYF), NatWest и Standard Chartered (SCBFF) в някои случаи пренасочват работата към други страни, за да облекчат натиска върху служителите в Индия, много от които са се разболели или имат ангажименти вкъщи.