СЗО се разтревожи от варианта на ковид в Индия

Анабел Друлърс, Bloomberg News

14:05 | 11 май 2021
Преводач: Антон Груев

Бързоразпространяващият се щам на Ковид-19 установен първо в Индия беше определен като източник на тревога от Световната здравна организация. Агенцията ще публикува подробен доклад по-късно днес. Опасенията се дължат на по-лесното предаване и на ограничено проучване, което показва, че вирусът може да избягва ключови антитела. В продължение на 20 дни, Индия установява поне 300 000 нови случаи на заразата.

Китай отбелязва най-бавния ръст на населението си от 50-те години на миналия век. Работната сила рязко намалява заради застаряването на населението. Растежът се забавя от десетилетия и е възможно населението дори да започне да намалява през следващите години. Това би било важен етап и ще има сериозни последици за икономическия растеж и финансите на правителството.

Някои от най-сериозните безредици в Израел от години ескалираха през тази нощ. Палестинци бойци в Ивицата Газа изстреляха десетки ракети към Йерусалим и южната част на страната. Израел отвърна чрез въздушни нападения при които загинаха 20 души, а 65 бяха ранени. Премиерът Бенямин Нетаняху обвини Газа в преминаване на червените линии. Той смята, че сегашните изблици на насилие ще продължат известно време.