"Газпром" очаква цената на газа да се повиши на европейския пазар през лятото

В газовия гигант не се чувстват заплашени от европейските екологични цели до 2050 г.

11:02 | 21 май 2021
Обновен: 11:04 | 21 май 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на природния газ в Европа ще се повишава през летните месеци, когато по традиция нивата са ниски. Това става ясно от пресконференцията на "Газпром", посветена на развитието на компанията на външните пазари, пише Investor.bg.

"Не очакваме повторение на ситуацията на пазара от 2020 година с ниските цени на газа", коментира изпълнителният директор на "Газпром Експорт" Елена Бурмистрова. Тя посочи, че има няколко фактора, които ще поддържат висока цената на природния газ.

На първо място това са ниските запаси от газ в европейските държави. По данни на компанията в европейските газохранилища в момента има около 33,6 млрд. куб. метра природен газ. Това е рекордно ниско ниво и страните на Стария континент ще имат увеличено търсене в сезона на попълването на запасите.

От друга страна, потоците от втечнен газ, на които Европа разчиташе в предишните години, сега се насочват към Азия, а и европейската икономика вече се отърсва от кризата, причинена от пандемията от коронавируса и ще има нужда от още енергия, посочи още Бурмистрова.

През 2020 г. "Газпром" запазва позициите си в Европа и държи дял от около 1/3 от доставките на природен газ. През първото тримесечие на 2021 г. компанията е увеличила износа към Европа с 26%.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg.