Слабите продажби на Tesla в Китай притесняват инвеститорите

Продажбите спадат с 27% спрямо март

10:48 | 12 май 2021
Обновен: 10:48 | 12 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Слабите продажби на Tesla в Китай притесняват инвеститорите

Лошата реклама, която беше направена на Tesla в Китай по време на автомобилното изложение в Шанхай, очевидно навреди на продажбите там, а това породи опасения у инвеститорите, съобщава CNN Business.

Лидерът на електрически автомобили е продал по-малко от 26 000 автомобила в Китай през миналия месец, което е с 27% по-малко, според данни на Китайската асоциация за леки автомобили. Спадът дойде, след като китайски производители на електрически автомобили като NIO, Xpeng и Li Auto отчетоха ръст на продажбите си.

Въпросната лоша реклама е ситуацията разиграла се на автомобилното изложение в Шанхай, където жена, чието семейство претърпява катастрофа с електромобил Model 3 на Tesla, излиза с тениска с надпис “Спирачките не работят”. Случката бе заснета от присъстващите на изложението и за секунди се разпространи в социалните мрежи.

Пет китайски регулаторни агенции следят Tesla и в момента поставят под съмнение качеството на автомобилите Model 3. Съществуват и слухове, че военните в Китай не пускат автомобили Tesla в комплексите си заради опасения, че  може да има вградени камери в колите и те могат да се използват за шпиониране. Илон Мъск отрече тази теория.

„Очакваше се продажбите на Model 3 през април да намаляват постепенно, но не чак толкова“, каза Дан Айвс, технически анализатор в Wedbush Securities. "Китай е основна причина за бичия ход в историята на Telsa. Цифрите говорят – всички статии през април са оказали влияние."

Kомпанията спря плановете си за закупуване на земя, върху която да развие завода си в Шанхай. В информацията се казва, че причината е породена от напрежението между САЩ и Китай и несигурността на компанията по тези географски ширини. В доклада се цитират  неизвестни източници, приближени до компанията.

Bнocът в CAЩ нa ĸитaйcĸи eлeĸтpичecĸи ĸoли ce oблaгa c 25% митa, a пo вpeмeтo нa пpeзидeнтa Дoнaлд Tpъмп бяxa нaлoжeни и дpyги тapифи, ĸoитo пpoдължaвaт дa дeйcтвaт.

Tesla не отговори на искане за коментар нито за продажбите си през април в Китай, нито за плановете си за завод в Шанхай . Пред Ройтерс собствениците на Tesla са казали, че фабриката в Шанхай "се развива по план".

Зрелищното  повишение на цената на акциите  с 743% през 2020 г. изведе Tesla до една от най -ценните американски компании  и най-ценния автомобилен производител в света на стойност колкото шестте най-големи автомобилни производители взети заедно.

След продължаването на това движение през първите няколко седмици на 2021 г. акциите на Tesla намаляха с 29% от пика си, като навлязоха на меча територия.