За осма поредна година германците са най-пестеливата нация в еврозоната

Средностатистическият германец е заделил по 4671 евро през миналата година, за еврозоната сумата е 3121 евро

20:26 | 10 май 2021
Обновен: 20:28 | 10 май 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Хората в еврозоната като цяло са по-богати от всякога, а най-големите спестявания се правят в Германия, сочи нов анализ. Според изчисленията на подразделението на ING в Германия и Barkow Consulting спестителите в 19-те страни са инвестирали повече от 1 трлн. евро във финансови активи за първи път в рамките на една година - през 2020 г. В допълнение към увеличението на стойността финансовите активи на европейско ниво са нараснали до 27,3 трилиона евро -  с 4,7% в сравнение с предходната година, пише Investor.bg.

Според оценката европейските шампиони по спестявания са частните домакинства в Германия - за осми пореден път. Те са спестили 388,5 млрд. евро през миналата година, с 45 процента повече, отколкото през 2019 г. На второ място са хората във Франция (260,7 млрд. евро), пред италианците (122,7 млрд. евро) и испанците (78,2 млрд. евро).

Една от причините за общото силно увеличение на финансовите инвестиции е фактът, че поради ограниченията заради пандемията много хора не успяха да похарчат парите си в обичайната степен. Много пътувания бяха отменени, а временното затваряне на ресторанти и магазини забави потреблението. Освен това много домакинства сдържат парите си заради опасенията да не останат без работа в даден момент.

Според анализа средностатистически всеки европеец е заделил по 3121 евро през изминалата година. В Германия сумата е 4671 евро - почти с една трета повече от сумата от година по-рано и повече от всякога.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg.