ЕЦБ запази стимулите непроменени в очакване на икономическото възстановяване

Икономисти прогнозират, че покупките на облигации ще останат факт поне до края на март 2022 г.

15:43 | 22 април 2021
Обновен: 15:44 | 22 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: DeFodi Images
Снимка: DeFodi Images

Европейската централна банка запази непроменени инстументите си за борба с пандемията, посочвайки, че настоящите стимули са достатъчно мощни, за да поставят икономиката на пътя на възстановяването по-късно тази година, съобщава Bloomberg.

Управителният съвет запази непроменен размера на пандемичната програма за изкупуване на облигации на ниво от 1,85 трилиона евро, потвърждавайки, че покупките ще се движат с настоящия темп през това тримесечие.

Централните банкери също така запазиха непроменена депозитната лихва на ниво от -0,5% и посочиха, че ще продължат да предоставят дългосрочни заеми към банките, за да запазят потока от кредити към бизнесите и домакинствата.

Очаквания на

Очаквания на икономистите за промени в политиката на ЕЦБ. Графика: Bloomberg 

В рамките на последното си заседание през март ЕЦБ се зарече значително да увеличи покупките на активи, за да овладее спадовете от разпродажбите на държавни облигации, които бяха задвижени от бързото икономическо възстановяване в САЩ.

Оттогава насам централните банкери харчиха средно по 17 милиарда евро на седмица според пандемичната си програма - ръст спрямо изразходваните около 14 милиарда евро седмично през първите седмици на 2021 г. Целта е да се запазят разходите по заемите за компаниите, домакинствата и правителствата в еврозоната на ниски нива по време на пандемията. Очакванията са нетните покупки да останат факт поне до края на март 2022 г.

Над 60% от икономистите в скорошно проучване на Bloomberg посочват, че очакват ЕЦБ да се придържа към тези срокове въпреки заръките на централните банкери, че ще удължат или увеличат програмата в случай на необходимост.

Европейският съюз значително ускори темпа на ваксинациите през последните седмици, прокарвайки път за икономическо възстановяване, което се очаква да набере скорост през втората половина на годината. За момента големи части от блока все още поддържат мерките за овладяване на пандемията в сила заради високия брой на новозаразени.

Прогнози на

Прогнози на икономистите за мерките на ЕЦБ. Графика: Bloomberg