Паричните потоци вече не се вливат в американската фондова борса

Възраждащата се пандемия е нарастващ риск за пазарите

17:17 | 21 април 2021
Обновен: 17:18 | 21 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Много трейдъри вече напълно са инвестирали на американската фондова борса - негативен сигнал за цените на акциите, пише Barron’s.

Парите напоследък не се насочват агресивно към акции и тази тенденция едва ли ще бъде преобърната скоро. Това може да изглежда донякъде нелогично, имайки се предвид, че пазарът нараства устойчиво през тази година, но управителите на фондове просто не получават огромните количества капитал за инвестиции.

Нетните потоци на средства към американските взаимни и борсово търгувани фондове са на стойност около 100 милиарда долара до момента през 2021 г., сочат данни на Citigroup. Това не е слабо представяне, но приливът на средства във фондове, които са фокусирани върху активи извън САЩ, е над двойно по-голям.

На фона на цените на акциите, които остават на високи нива, мениджърите на активи не изглеждат нетърпеливи да купуват.

Средно институционалните фондове, които включват взаимни фондове и ETF-и, сега държат относително ниски дялото на кеш в портфолиото си - около 4%, сочат данни на Bank of America. Според институцията по-ниско число би било сигнал за продажба, докато повишаване на дела до 5% би бил сигнал за купуване. Колкото по-малко парични средства държат фондовете, толкова по-малко те са готови да се възползват от тях, за да купят акции.

С напредването на сезона на отчетите пазарите по света се събуждат за рисковете от възраждане на коронавируса. Световната здравна организация заяви, че случаите се увеличават във всички региони, освен в Европа. Валутите на страните, които не успяват да овладеят разпространението на вируса, се представят по-слабо спрямо тези на държавите, в които ваксинационните кампании се придвижват напред. 

"Пазарите агресивно оценяваха много оптимистичния сценарий, който включва краткосрочно завръщане към "нормалността", заедно с бум на икономическия растеж", коментира Том Есей, бивш трейдър на Merrill Lynch. "За момента акциите достигнаха тавана на разумните цени", коментира той.