Ердоган уволни търговския министър след обвинения в корупция

Президентът се възползва от рокадата, за да въведе някои допълнителни промени

10:43 | 21 април 2021
Обновен: 13:08 | 21 април 2021
Автор: Николета Рилска
Търговският министър на Турция Рухсар Пекджан. Снимка: ADEM ALTAN/Bloomberg
Търговският министър на Турция Рухсар Пекджан. Снимка: ADEM ALTAN/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган уволни търговския си министър в опит да овладее щетите от нарастващите обвинения срещу правителството в корупция, съобщава Bloomberg.

Рухсар Пекджан беше уволнена в сряда с указ на Ердоган заради обвинения, че е приоритизирала компанията на съпруга си в държавни търгове. Президентът посочи Мехмет Муш от управляващата партия за нейн заместник.

Внезапното уволнение на търговския министър сигнализира, че Ердоган не иска да губи време, за да ограничи недоволството към управлението на правителството. Одобрението към президента се понижава до най-ниските нива от 2019 г. насам, когато неговата Партия на справедливостта и развитието изгуби вота в най-големите градове на Турция.

Фокусът беше насочен към Пекджан, след като през уикенда уебсайтът OdaTV съобщи, че Министерството на търговията е закупило дезинфектанти за 9 милиона лири (929 хиляди долара) от две компании, собственост на нейния съпруг.

Бившият министър отрече всякакви нарушения в изявление от вторник, като заяви, че министерството е направило покупки от компанията на съпруга й, тъй като именно тя е подала най-ниските оферти.

Не се очаква отстраняването на търговския министър да доведе до промени по отношение на митата и двустранните търговски споразумения.

Малко разместване

Президентът се възползва от уволнението на Пекджан, за да направи други кадрови промени в кабинета. Той раздели Министерство на семейството и социалната политика на две, замествайки Зехра Зюмрют Селчук на ръководния пост.