Бахамите изпреварват Китай в класация за дигиталните валути на централните банки

Над 60 централни банки вече проучват възможностите за създаване на дигитални валути

17:20 | 19 април 2021
Обновен: 17:20 | 19 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Континентален Китай се нарежда на трето място след Бахамите и Камбоджа по отношение на зрелостта на проектите на централните банки за дигитални валути, става ясно от доклад на PwC, цитиран от Bloomberg.

Над 60 централни банки вече проучват възможностите за създаване на дигитални валути, като проектите на дребно са по-активни в развиващите се икономики, докато междубанковите или цялостни приложения преобладават в развитите икономики, се посочва в доклада.

Бахамите и Камбоджа се нареждат на водещите места, тъй като проектите им вече са действащи, докато този на Китай все още е на фаза тествания. Само 23-процентен дял от проектите на дребно са достигнали фаза на въвеждане, докато 70-процентен дял от цялостните проекти са в пилотни програми, става ясно от доклада.

“Дигиталните валути на централните банки ще имат значителен принос в модернизацията на международната монетарна система, преконструйрайки както платежната, така и финансова инфраструктура”, смятат от PwC. “Те ще създадат множество възможности за допълнителна дигитализация на корпорациите и финансовите институции, докато тяхната интеграция в платежната и финансова инфраструктура напредва”, допълват от компанията.

Усилията на централните банки за създаване на дигитални валути се ускоряват на фона на нарастващата популярност на биткойн и подкрепения от Facebook проект Libra, който сега се нарича Diem.

Докато Китай е на фаза на тестване на своя цифров юан, други ускоряват усилията си. Швеция и Европейския съюз например започват да напредват. Федералният резерв обаче сигнализира, че не бърза със създаването на своя цифров долар.

Дигиталният юан

Усилията на Китай за създаване на дигитален юан са насочени към вътрешна употреба и целта на интернационализирането на валутата не е да замени долара, заяви старши служител на централната банка в неделя.

По отношение на междубанковите или цялостните проекти Тайланд и Хонконг се нареждат на водещи места според доклада на PwC. Те са следвани от Сингапур, Канада и Великобритания.

В доклада се посочва още, че над 88% от проектите за дигитални валути в пилотна или производствена фаза използват блокчейн. Въпреки че това невинаги е задължително за подобни проекти, то може да се предостави сигурен трансфер на притежанието, прозрачен одит и увеличава оперативната съвместимост с други дигитални активи, твърди докладът.

„Широката общественост ще бъде един от най-големите бенефициенти на дигиталните валути на централните банки“, коментира Анри Арсланян, PwC. „Това е голям крайъгълен камък в еволюцията на парите“, отбелязва той.