Бизнес активността в еврозоната с първи ръст от шест месеца

Има обаче опасения как ще се представят икономиките в еврозоната през второто тримесечие заради ограничителните мерки

12:18 | 24 март 2021
Обновен: 14:03 | 24 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През март бизнес активността в еврозоната се върна към растеж, подхранван от рекордно увеличение в промишлената продукция, тъй като глобалното търсене продължи да се съживява от пандемията, показват предварителните данни. Секторът на услугите отново беше засегнат от ограничения, свързани с вируса, но дори тук спадът беше най-слабият от август насам. Наемането на нова работна ръка се повишава, тъй като фирмите увеличават капацитета си в съответствие с повечето поръчки и оптимизма за годината напред.

Германското производство се е увеличило с рекордни темпове, поемайки лидерството на икономическо съживяване в Европа. В същото време френската икономическа активност започва да се стабилизира.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI нараства от 48,8 пункта през февруари до 52,5 през март, показват предварителните данни на IHS Markit. Това е първо увеличение на бизнес активността от септември, като сегашното разширяване е най-голямото от юли миналата година. 

В Германия, където активността се увеличава от 51,1 до 56,8 пункта през март, резултатите от проучването „намекват за перспективата за по-добро от очакваното икономическо представяне през първото тримесечие“, каза икономистът от IHS Markit Фил Смит.

През март

През март германското производство се увеличи с рекорден темп. Графика: Bloomberg

Оптимизмът в частния сектор контрастира с оценката на Бундесбанк за икономиката. Институцията прогнозира рязко свиване през трите месеца до март, изразявайки особено безпокойство относно сектора на услугите, припомня Bloomberg.

Докладът на IHS Markit показва, че в германския сектор на услугите се наблюдава „мини възраждане“, отбелязвайки първия си ръст от шест месеца, след като правителството отмени някои от ограниченията.

„Бизнесът остава силно оптимистичен по отношение на перспективите през следващата година, като мнозина възлагат своите надежди на напредъка в разпространението на ваксините“, каза Смит за последните тенденции в Германия. „Въпреки това с ограниченията които влизат в сила през април, за да спрат трета вълна на заразата, краткосрочната перспектива изглежда по-малко обещаваща“, добави той.

Рискът от неуспехи остава осезаем във Франция, където няколко региона, включително Париж, са в нов локдаун от събота.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI във Франция нараства от 47 до 49,5 пункта през март, но остава под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разиграването.