Използването на батерии с етичен произход може да оскъпи електромобилите

Снабдяването с кобалт е предизвикателство за автомобилните производители

11:12 | 13 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Усилията на Европейския съюз за откриване на етичен начин за доставка на ключов за батериите метал се сблъскват с насрещни ветрове, които могат да оскъпят преминаването на автопроизводителите към електричество, съобщава Bloomberg.

Кобалтът е метал, използван при създаването на батерии, при който има най-голям риск да бъде предоставен по начин, който уврежда здравето на хората и околната среда. Повечето от световните доставки на кобалт идват от Демократична република Конго, като около една трета от тях се генерират в малки мини, в които работата често преминава под опасни условия. Регулаторите започнаха да разработват правила, чиято цел е да помогнат на индустрията да предотврати увреждане на репутацията си.

Тези “амбициозни изисквания може да са твърде трудни към момента”, става ясно от оценка на изследователи, съветващи Европейската комисия. Докладът, който ще бъде публикуван от Resources Policy през юни, предполага затягане на пазара на кобалт на фона на изискванията за отговорното му добиване.

Спот цените

Спот цените на кобалта се повишават с над 60% през миналата година на борсата в Лондон. Графика: Bloomberg 

Много компании не са склонни да купуват ръчно добиван кобалт поради опасения относно детския труд. Glencore, която оперира две от най-големите индустриални мини за кобалт в Конго, увери купувачите си като Tesla, че в продуктите ѝ няма ръчно изкопан кобалт, а добит чрез отговорно производство.

Някои китайски компании, които продават преработен кобалт в Европа, смесват сертифицирани потоци от метала с материали, получени от нерегламентирани мини, става ясно от доклада. Конго произвежда около три пети от световния кобалт. Според миньорите заплатите и цените на минерала продължават да са обект на спорове.

Икономиките на Европейския съюз трябва да си осигурят 64 хиляди тона етично добит кобалт до 2030 г., които биха стрували около 3,2 милиарда долара спрямо днешните цени, за да ускорят прехода към електрически превозни средства.