Главният изпълнителен директор на Zoom дари почти 40% от акциите си в компанията

Трансакцията е записана като два подаръка до неоповестени публично получатели

11:51 | 9 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основателят на Zoom Video Communications Ерик Юън е прехвърлил близо 40% от акциите си от компанията, която управлява – дял, оценен на близо 6 млрд. долара. Това се случи, след като миналата година цената на акциите на Zoom скочи повече от три пъти, предава Investor.bg,  позовавайки се на информация от Wall Street Journal.

Трансакцията е записана като два подаръка до неоповестени публично получатели, и са от два тръста, на които Юън и съпругата му са съуправители, сочат документи до борсовия регулатор, подадени в петък.

В изявление говорителка на Zoom коментира, че “разпределението е направено в съответствие с условията на тръстовете на Ерик Юън и съпругата му и в съответствие с обичайните практики на Юън за планиране на състоянието му“. Компанията не разкрива кой контролира акциите в момента. Юън и съпругата му не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Юън е най-големият акционер в компанията с дял от 15% от стойността на фирмата и около 40% от правото на глас в нея преди трансакциите от петък, сочат данни на InsiderScore, която анализира сделките с акции от вътрешни лица. Подаръците възлизат на около 6% от акциите на компанията, допълва InsiderScore.

Пандемията превърна услугата за видео разговори на Zoom в нещо обичайно в домакинствата, а компанията – в любимка на инвеститорите. Успехът ѝ нареди 51-годишния Юън в списъка на Forbes с милиардери, а през декември списание Time го определи за Бизнес личност на годината.

Цената на акциите на Zoom, която скочи от под 100 долара в началото на 2020 г. до над 500 долара в края на същата година, в петък приключи борсовата сесия на ниво от 337 долара. По време на следобедната търговия в понеделник книжата понижиха стойността си с 8%. Базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания има пазарна капитализация от 100 млрд. долара.

Повече по темата четете в Investor.bg