Lufthansa се обръща към железопътната алтернатива в опит да намали вредните емисии

Експресни влакове ще свързват за първи път Берлин, Хамбург, Бремен, Мюнстер и Мюнхен с хъба на авиокомпанията във Франкфурт

17:33 | 8 март 2021
Обновен: 17:42 | 8 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Deutsche Lufthansa AG и германската държавна железопътна компания Deutsche Bahn AG ще си сътрудничат при експресните влакове, които биха могли да заменят полетите на къси разстояния на фона на нарастващата загриженост относно въглеродния отпечатък на авиацията, пише Bloomberg.

Влаковете ще свързват за първи път Берлин, Хамбург, Бремен, Мюнстер и Мюнхен с хъба на Lufthansa във Франкфурт, се казва в изявление от понеделник. Услугата ще започне да се предлага през юли, а през декември ще към посочените градове ще се присъединят и други.  

Все по-големият фокус върху въздействието на полетите върху околната среда подтиква някои държави да предприемат стъпки за ограничаване на по-кратките пътувания. Освен това наблюдения показват, че някои хора предпочитат по-дългите пътувания по суша отколкото тези със самолет.

Lufthansa обикновено губи пари от германски вътрешни полети, което осигурява допълнителен стимул за преминаване към железопътен транспорт. Въпреки това говорител на компанията посочи, че предстои да се направи анализ на това как потребителите биха приели подобен ход, преди официално да бъдат прекратени всякакви въздушни връзки на вътрешно ниво.

Натискът върху авиокомпаниите да предприемат стъпки за намаляване на техните емисии на въглероден диоксид се засилва след поредица от помощи, при които правителствата увеличават влиянието си.

През 2020 г. Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия oдoбpи aвиoĸoмпaниятa Аіr Frаnсе дa пoлyчи 7 млpд. eвpo дъpжaвнa пoмoщ oт Фpaнция. Спасяването на Air France включваше и преустройство на френските вътрешни служби, насочено към насърчаване на хората да използват влакове.

Финансирането на Austrian Airlines на Lufthansa пък включваше повишени такси за полети на разстояние под 350 километра. Клиентите на Lufthansa, използващи експресни влакове на Deutsche Bahn, ще могат да резервират билети през авиокомпанията, а цените ще включват и достъп до т.нар. бързи ленти за сигурност на терминала.

Германската компания е критикувана за сравнително високите емисии на пътник. Мрежовите превозвачи са склонни да летят с по-малко незаети места в самолетите си в сравнение с нискотарифните им конкуренти при пътувания на къси разстояния, докато техните операции на дълги разстояния могат да бъдат изпълнявани от четиримоторни самолети.