Един въпрос тревожи инвеститорите на Wall Street

Притесненията са свързани с очакванията за ускоряване на инфлацията

16:14 | 7 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вълна на тревога се прокрадва на пазарите на акции и облигации, докато инвеститорите се подготвят за навлизането в нова фаза от пандемията, пише CNN.

Нарастват опасенията, че силно икономическо възстановяване по-късно тази година може да доведе до ускоряване на инфлацията. Това доведе до разпродажба на правителствени облигации през миналата седмица. Когато цените се понижават, доходността расте, което натежа на акциите.

“На фона на ваксините срещу Covid-19, които позволяват възстановяване на икономическата активност, заедно с новите фискални стимули, инвеститорите се придържат към очакванията, че инфлацията може да се завърне”, посочва Хан Тан, пазарен анализатор на FXTM.

През последните няколко дни Wall Street е все по-фокусиран върху един голям въпрос: ако значително увеличение на цените стане факт, ще бъдат ли достатъчно решителни в действията си гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл и останалите централни банкери?

Пауъл заяви в рамките на събитие по-рано тази седмица, че не очаква инфлацията да се ускори с отварянето на икономиката. Той обаче призна, че Фед не смята да променя курса, докато ниските лихвени проценти и покупките на облигации продължават да са необходими за подкрепа на възстановяването.

“В сравнение с икономическите сценарии, които обсъждахме преди година, е добре да се види къде сме сега”, заави Пауъл. Той добави, че “Фед ще се опита да разграничи еднократен ръст в цените и продължителна инфлация”.

Разхлабената монетарна политика и рекордни ниските лихви доведоха до бум на рисковите инвестиции през последната година.

Wall Street е разтревожен, че настроението може да се промени, когато лихвите започнат да се повишават отново.