Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Цветослав Цачев: Ускоряване на инфлацията се очаква през втората половина на годината

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант "Елана Трейдинг", Клуб Investor, 20.02.2021

21:30 | 20 февруари 2021
Автор: Николета Рилска

През втората половина на годината, когато икономиките се върнат към нормална работа, се очаква ускоряване на инфлацията. Това ще се види най-силно при суровините, където има ограничение на добива. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант "Елана Трейдинг", в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Цачев обясни, че поскъпването на петрола няма да е факторът, който ще ускори инфлацията, тъй като при него има резерв на предлагането и цените могат да се понижат.

“При някои метали това няма да се случи толкова лесно, което може да доведе до резки скокове, например при среброто”, отбеляза той.

По думите на госта в такъв случай удачни инвестиции са тези в миннодобивни компании, които са лидери в своя отрасъл при производство на базови минерали.

Според Цачев все още няма признаци за сериозна корекция на пазара от рода на 10-15%.

“В следващите месеци корекция е напълно възможна и това ще е едно много добро начало за покупки през тази година, която преминава под знака на големи стимули, на печатане на пари и на покачване на индексите, което има потенциала да продължи”.

Експертът посочи, че корекцията би трябвало да се случи, защото тя създава условията за по-трайно, по-стабилно покачване на пазара.

“Ако корекцията не се случи, ще видим сериозен растеж, който бързо ще загуби темповете си за покачване и може да създаде условия за по-голям спад по-късно през годината, когато централните банки започнат да ограничават стимулите заради инфлацията”.  

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Клуб Investor" гледайте тук