JPMorgan: Трейдърите не се притесняват от инфлация извън контрол

От инвестиционната банка следят за сигнали дали инвеститорите се вълнуват от инфлацията

13:04 | 8 февруари 2021
Обновен: 13:04 | 8 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Връзката между акции и облигации е „най-важният индикатор“ на глобалните пазари в момента и показва, че инвеститорите все още не се притесняват от излизането на инфлацията от контрол, смятат стратезите от JPMorgan Chase & Co.

Фактът, че краткосрочните корелации между двата актива не нарастват прекалено бързо, дори когато инфлационните очаквания се увеличават, предполага, че трейдърите все още не са обезпокоени от негативното въздействие на покачването на цените, заявиха стратезите  на банката. Показателят за 72-часова корелация между фючърсите на S&P 500 и 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ е минус 0,35 пункта в понеделник в сравнение с минус 0,57 пункта в края на януари, показват изчисленията на Bloomberg.

Нарастването на

Нарастването на корелациите между акции и облигации може да сигнализира за инфлационен страх на пазарите. Графика: Bloomberg.

„Високата/положителна корелация показва, че пазарите се движат или от опасения за инфлацията, или от промени в политическата реакция“, пише Миксо Дас от JPMorgan.

S&P 500 се повишава с над 3% от началото на година и затвори на рекордно ниво в  петък, докато инвеститорите се подготвят за така наречената рефлационна търговия. В същия ден доходността на 10-годишните държавни ценни книжа е повиши с около 27 базисни пункта до малко под 1,20%.

Високата корелация между акциите и облигациите означава, че последните вече не са хедж за движението на акциите, което може да повлияе на разпределението в инвестиционните портфейли, каза Дас.

"Ако корелацията стане положителна, тя ще бъде доста отрицателна за пазарите. Много повече за облигациите, но и за акциите, тъй като нивата на ливъридж ще трябва да намалят", смята Дас.