СЗО: Apple и Google не участват в процеса за създаване на ваксинационните дигитални паспорти

Лидерите на ЕС все още не са постигнали консенсус по темата за ваксинационните сертификати

17:23 | 26 февруари 2021
Обновен: 17:24 | 26 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия оттегли думите си, че компанията Apple е разговаряла със Световната здравна организация относно разработването на ваксинационни паспорти, пише Bloomberg. Обвиненията към технологичния гигант дойдоха от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която използва твърдението като аргумент пред правителствата от блока относно това, че въпросът с дигиталните сертификати трябва да бъде решен от ЕС възможно най-скоро.

След петчасов видеоразговор с 27-те лидери на Европейския съюз в четвъртък Фон дер Лайен заяви пред журналисти, че е „важно да има европейско решение“ за създаване на сертификати, които да позволят на страните да отворят границите си за свободно пътуване, защото „Google и Apple вече предлагат свои решения за сертификати за ваксинина Световната здравна организация“.

„Искаме решение на ЕС“, подчерта тя.

Само няколко часа по-късно говорител на СЗО заяви, че „нито Google, нито Apple“ са заявили участие в процеса.

Дебатът на видеосрещата беше фокусиран върху това как страните от ЕС да се върнат към живота от преди пандемията, която отне повече от 500 000 живота и оказа сериозно влияние върху техните икономики.

Въпреки че първоначално имаше широка подкрепа за ваксинационни паспорти, лидерите не можаха да се споразумеят за привилегиите, които те ще предоставят на хората, повдигайки и въпроса за предстоящия летен туристически сезон в някои от най-засегнатите страни от блока.

„Всички се съгласихме, че се нуждаем от ваксинационен паспорт“, каза германският канцлер Ангела Меркел пред репортери след разговорите в четвъртък.

 „В бъдеще със сигурност ще бъде добре да имате такъв паспорт, но това не означава, че само тези, които го имат, ще могат да пътуват. По този въпрос все още не са взети политически решения“, допълни тя.

Европейските лидери са нетърпеливи да намерят решение, след като са изправени пред критики относно програмата за ваксинация, която изостава от тези в САЩ и Великобритания. Съществува и перспективата за трета вълна от Covid, водеща отново до по-строги блокировки.

Нарастващата подкрепа в ЕС за дигитален парпорт с общи критерии като ваксина, отрицателен тест или изграден имунитет е подпомогната от Меркел, която изглежда смекчава позицията си по въпроса, подкрепяйки разработването на подобен документ.

Гръцкото правителство, което е едно най-настоятелните относно рестартирането на пътуванията, също изрази опасенията си, че технологичните компании могат да се възползват от възможността да изпреварят правителствата на ЕС, които все още нямат решение за дигиталните паспорти.

„Ако ние като Европейски съюз не предоставим решение, някой друг ще го направи, независимо дали това ще бъдат големите технологични компании в САЩ или някой друг - в крайна сметка решението ще бъде предоставено“, заяви главният икономически съветник на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Зависимите от туризма икономики на ЕС, които претърпяха най-силните загуби през миналата година, са решени да отворят вратите си за онези, които са ваксинирани. Но други се противопоставят на подобни ходове, позовавайки се на липсата на убедителни доказателства, че ваксинацията спира предаването на вируса, както и опасенията относно предоставянето на специални привилегии на определени граждани от правни съображения. 

ЕС цели да ваксинира 70% от населението до лятото, но недостигът на доставки пречи на програмата.