Airbnb прогнозира значително възстановяване на пътуванията

Приходите на компанията спадат с 30% през миналата година до 3,4 млрд. долара

08:26 | 26 февруари 2021
Обновен: 09:19 | 26 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Платформата за онлайн резервации Airbnb заяви, че се готви за значително възстановяване на пътуванията, тъй като светът започва да се възстановява от пандемията, съобщава BBC. 

Компанията обаче заяви, че все още е „твърде рано“ да прогнозира как точно ще се развие бизнесът тази година.

Приходите на Airbnb спадат с 30% през миналата година до 3,4 млрд. долара, тъй като ограниченията заради Covid-19 не позволиха на много хора да пътуват.

И все пак резултатите на Airbnb са по-добри от тези на много други туристически компании, тъй като хората пътуваха с личните си автомобили и се възползваха от почивки за по-дълго време в частни домове.

Компанията заяви, че тази година вече е забелязала по-малък спад в пътуванията, отколкото през последните три месеца на 2020 г., когато приходите са намалели с 22% на годишна база. Данните са по-добри, отколкото много анализатори очакваха, като се има предвид новата вълна на Covid, както и новите ограничения в редица страни.

„Пътуванията се завръщат и ние сме фокусирани върху подготовката за тяхното възстановяването“, заяви главният изпълнителен директор на Брайън Чески.

Чески очаква, че благодарение на пандемията ще се появят нови предпочитания за туристически дестинации, които ще бъдат от полза за неговата компания.

От Airbnb са оптимисти, че престоят в частни домове ще се хареса на хората, пътуващи да се видят със семейството и приятелите си. Дистанционнaта форма на работа също ще позволи на хората да предприемат по-чести пътувания през уикенда или дори да прекарат няколко месеца далеч от дома, смята още Чески.

Airbnb обаче предупреди, че все още е трудно да се определят тенденциите на растеж през 2021 г. предвид трудността при определяне на темповете на разпространение на ваксините и свързаното с това въздействие върху желанието за пътуване.

Платформата Airbnb, която е активна в повече от 220 държави, заяви, че хората по света пътуват в собствените си държави по време на пандемията, но това е недостатъчно, за да се компенсират загубата на бизнеса от международния туризъм.

Като цяло фирмата е загубила 4,6 млрд. долара миналата година, включително 3,9 млрд. долара за последното тримесечие на 2020 г.

Неотдавнашно проучване, проведено за компанията в САЩ, установи, че повече от половината от около 1000 респонденти вече са резервирали почивката си или планират да пътуват тази година.