Airbnb планира да набере 2,6 млрд. долара от своето IPO

Пазарната капитализация на компанията в горния край на диапазона може да достигне 35 милиарда долара

16:44 | 1 декември 2020
Обновен: 16:44 | 1 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Airbnb се стреми да набере до 2,6 милиарда долара в дългоочакваното си първично публично предлагане, което се очаква да сложи края на една от най-натоварените години за американските IPO-та.

Платформата за отдаване под наем на домове ще предложи 51,9 милиона акции на цена от 44 до 50 долара на акция, заявиха от базираната в Сан Франциско Airbnb във вторник пред Американската комисия по ценни книжа и борси, предава Bloomberg.

Airbnb ще има пазарна капитализация от близо 35 милиарда долара в горния край на диапазона. Тази цифра включва опции за акции на служители. Най-високата оценка на Airbnb като частна компания е била 31 млрд. долара.

Оценката на IPO-то на компанията и ценовият диапазон все още могат да се променят в зависимост от търсенето на нейните акции. 

Понастоящем компанията планира да проведе своето IPO на 9 декември и нейните акции да започнат да се търгуват на Nasdaq Global Select Market на следващия ден, заяви източник на Bloomberg.

Очаква се декември да бъде натоварен месец за първични публични предлагания. Airbnb ще се присъедини към група компании, които планират листвания, включително услугата за доставка на храна DoorDash Inc., компанията за видеоигри Roblox Corp., кредитора Affirm Holdings Inc. и ContextLogic Inc., компанията майка на онлайн търговеца Wish Inc.

Инвеститорите в Airbnb, заедно с нейните ръководители и директори, ще могат да контролират компанията чрез акции от клас B, които ще носят по 20 гласа в сравнение с по един глас за акциите от клас A, продавани в IPO-то.

Ако събере 2,6 милиарда долара IPO-то ще бъде четвъртото по големина в САЩ през тази година, показват данни, събрани от Bloomberg.

Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. водят листването на Airbnb. Allen & Co., Bank of America Corp., Barclays Plc и Citigroup Inc. също са посочени като брокери. Airbnb планира акциите й да се търгуват под символа ABNB.