По-скъпият петрол може да е оръжието на Путин срещу недоволството на руснаците

„Без допълнително финансиране има рискове икономическото възстановяване да спре“, каза Артем Заигрин, главен икономист в Sova Capital

13:19 | 19 февруари 2021
Обновен: 13:19 | 19 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повишаването на цените на петрола и слабата рубла могат да осигурят на Кремъл до 33 милиарда долара допълнителни парични средства за социални разходи през тази година, което ще даде на Владимир Путин финансови средства, за да тушира нарастващото обществено недоволство.

Благодарение на скока на цените с 25% тази година, Русия сега получава повече рубли за барел суров петрол тип Брент, отколкото по всяко време от средата на 2019 г. насам. Ако цената на петрола остане толкова висока, това ще позволи на бюджета да получи допълнителни 2,3% от брутния вътрешен продукт, изчисляват от Sova Capital в Москва, цитирани от Bloomberg.

„Много е важно да стимулираме бизнеса и потребителите, чиито разполагаеми доходи са намалели миналата година. Без допълнително финансиране има рискове икономическото възстановяване да спре“, каза Артем Заигрин, главен икономист в Sova Capital в Москва.

Цената на

Цената на Брент в рубли се повишава до най-високото си ниво от април 2019 г. насам. Графика: Bloomberg

На фона на нарастващото напрежение със Запада и опасенията от нови санкции, Путин не е склонен да харчи много през последните години, дори по време на пандемията. Липсата на подобрение на жизнния стандарт спомогна за подбуждането на обществения гняв към Кремъл, който се превърна в най-големите протести в страната от години и представлява предизвикателство за управляващата партия на Путин на парламентарните избори тази есен.

След десетилетие на стагнация на доходите нараства натискът да се харчат повече пари. Само миналата седмица Кремъл промени правилата, за да може да добавя разходи към бюджета без одобрение от парламента.

„Преждевременно е да започнем да мислим за допълнителни разходи, тъй като все още не е ясно дали цените на петрола ще останат високи. Това изглежда като популистки ход преди изборите“, каза Александра Суслина, бюджетен специалист в Икономическата експертна група, московски мозъчен тръст.

Руският президент може да обяви нови мерки за разходи при ежегодното си обръщение към нацията, което се очаква през следващите няколко седмици. Досега обаче говорителят му отрича такива планове.