Ралито на европейските борси ще се засили допълнително през 2021 г.

Стратези очакват около 2-процентен ръст на индекса Stoxx 600 през тази година и 3% повишение на Euro Stoxx 50

08:25 | 18 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Задвиженото от ваксините икономическо възстановяване и нарастващият риск апетит сред инвеститорите значат, че ралито на европейските фондови борси може да продължи през 2021 г., смятат стратези, цитирани от Bloomberg.

21 стратези, анкетирали от Bloomberg, са оптимистични относно европейските акции, като очакват около 2-процентен ръст на индекса Stoxx 600 през тази година и 3% повишение на Euro Stoxx 50 в сравнение с нивото им в края на сесията във вторник. Най-песимистичната прогноза на експерт, участвал в изследването, е за понижение на Stoxx 600 от по-малко от 5%.

Стратези очакват

Стратези очакват допълнително поскъпване на европейските акции. Графика: Bloomberg 

Европейските акции се радват на рали през февруари, след като комбинацията от напредъка при ваксините и големите стимули повишиха Stoxx 600 близо до рекордия връх, достигнат от показателя точно преди началото на разпродажбите през миналата година. Сектори като банковия, на услугите и туристическия повеждат напредъка, като JPMorgan очаква пазарите да отчетат повече ръстове в остатъка на тази година.

Европейските акции са силно корелирани с икономическото възстановяване и “ние навлизаме в период на ускоряване на растежа”, коментира Мислав Матейка от JPMorgan, който очаква Stoxx 600 да се повиши с около 7% до края на 2021 г. “Малко вероятно е политиците и централните банкери да започнат да изтеглят ликвидността скоро”, добавя той.

Ако по-широкият европейски пазар отчете ограничени ръстове, повечето стратези прогнозират, че лидерството ще се измести от акциите на компаниите с най-бърз растеж към тези, които да относително евтини в сравнение с печалбите им. Финансовите и енергийните акции, чийто общ дял е в размер на 20% от Stoxx 600, могат да са сред основните печеливши.

Възстановяването на

Възстановяването на цените на акциите на банковите и енергийните дружества може да помогне за бъдещи ръстове в Европа. Графика: Bloomberg

Индексите Stoxx 600 и Euro Stoxx 50 се повишават с по почти 5% през 2021 г. - темп, който би значел ръст на бенчмарка от 43% за цялата година. Междувременно цените на акциите нарастват много по-бързо от очакванията за приходите, които все още не са се възстановили от удара на пандемията.

“Оценките са завишени, но е малко вероятно те да се понижат във фаза на силен растеж и набрана инерция при приходите”, посочва Матейка. Според него един от рисковете, които трябва да бъдат взети предвид, е ограничаване на политиката за приспособяване, но това би се случило, ако централните банкери отчетат “пълно прегряване на реалната икономика”, което все още е далеч.

Сред професионалните инвеститори бичите нагласи не показват признаци на охлаждане, като фонд мениджърите предприемат повече рискове от всякога, става ясно от изследване на Bank of America. Европейските портфолио мениджъри са дори по-оптимистично настроени от стратезите в региона, като средните им очаквания са за 9,5-процентен ръст на цените на акциите до края на годината.