Марио Драги засили апетита за италиански дълг

„Пазарът може да продължи да сърфира по вълната „Драги“ още известно време“, каза Антоан Буве, старши стратег в ING

21:40 | 16 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Марио Драги. Снимка: Bloomberg
Марио Драги. Снимка: Bloomberg

Италия записа търсене от над 110 милиарда евро (134 милиарда долара) за първата си продажба на облигации, откакто Марио Драги застана на поста премиер. Това показва голямото одобрение на инвеститорите за новото му правителство.

Мащабът на наддаванията, наблюдаван при продажбата на 10-годишни държавни облигации, надхвърли предишния рекорд от 108 милиарда евро, определен през юни. ING Groep NV и UniCredit SpA са бичи настроени, предава Bloomberg.

Доходността на италианските облигации спадна до рекордно ниски стойности миналата седмица, след като стана ясно, че бившият управител на Европейската централна банка Драги ще ръководи правителство с почти единодушна подкрепа. Неговият подход за борба с кризи в ЕЦБ, в отговор на срив на пазара в най-задлъжнелите икономики в региона преди близо десетилетие, повиши оптимизма на инвеститорите за италианския дълг.

Спредът между 10-годишните държавни облигации на Италия и еквивалентът им в Германия, ключов показател за риск в страната, беше стабилен при 91 базисни пункта. Инвеститорите също така направиха поръчки за 30-годишен дълг, свързан с инфлацията, на стойност 24 милиарда евро.

„Пазарът може да продължи да сърфира по вълната „Драги“ още известно време“, каза Антоан Буве, старши стратег в ING, който прогнозира, че спредът ще се стесни до 75 базисни пункта през следващите шест месеца.

Назначаването на

Назначаването на Драги за министър-председател подпомогна италианския дълг. Графика: Bloomberg

Търсенето на държавен дълг остана силно през тази година, тъй като огромната подкрепа на централната банка надвишава рефлационните страхове на пазара. Основните политически цели на Драги ще бъдат да измисли как да похарчи средства от фонда за възстановяване на Европейския съюз и да преведе страната през коронавирусната криза.

Стратезите на UniCredit също прогнозират спредът между италианския и германския дълг  да се стесни до 75 базисни пункта, заедно с по-плоска крива на доходност. Според тях инвеститорите се възползват от по-ниската политическа несигурност и подкрепата на ЕЦБ, за да извършват т.нар. carry trades, които включват закупуване на облигации за събиране на купонните плащания.

Драги трябва да постигне успех в разпределянето средства за възстановяване и завършването на структурни реформи и „това ще доведе до по-ниска вътрешна политическа несигурност през 2021 г.“, пишат стратези, водени от Лука Кацулани. При осъществяване на  сценария „Супер Марио“ спредът може да спадне до 50 базисни пункта, което за последно е били наблюдавано през 2008 г., казаха от банката.