Производствената активност в Азия остава стабилна въпреки забавянето в Китай

Тайван и Южна Корея са сред страните, отчитащи най-добри резултати

11:10 | 1 февруари 2021
Обновен: 11:11 | 1 февруари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg
Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Производствената активност в по-голямата част от Азия остава устойчива през януари, въпреки че в Китай данните показват признаци на забавяне, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit нараства до 60,2 пункта в Тайван спрямо регистрираните 59,4 пункта през декември, достигайки най-високото си ниво от април 2010 г. В Южна Корея показателят се повишава до 53,2 пункта спрямо отчетените по-рано 52,9 пункта, до най-високото му ниво от февруари 2011 г. насам. Индексите и в двете страни са над нивото от 50 пункта, което разделя свиването от експанзията.

В Индия показателят се повишава до 57,7 пункта спрямо 56,4 пункта, отчетени през декември, като записва ръст за шести пореден месец. В Индонезия, индексът се повишава от 51,3 пункта до 52,2 пункта - най-високото ниво от юли 2014 г., а във Филипините измерителят отчита ръст от 49,2 пункта до 52,5 пункта - най-високото му ниво от декември 2018 г.

“Азиатската индустрия вероятно ще остане силна в краткосрочен план, подпомагайки икономическото възстановяване”, заяви Алекс Холмс, икономист в Capital Economics. “Плаващото глобално търсене на електроника - ключов двигател зад силното индустриално производство, вероятно ще се понижи в бъдеще, тъй като разпространението на вируса е потиснато от ваксините и в някои страни потребителските разходи ще се насочат отново към услугите. Това обаче ще бъде частично и има малка вероятност да се случи през следващите няколко месеца”, добавя той.

Данните за

Данните за производствената активност в Азия отчитат смесени резултати на фона на забавянето в Китай. Графика: Bloomberg 

Все пак има и признаци на забавяне на активността в континента. В Япония индексът на мениджърите по поръчките PMI отново се понижава до 49,8 пункта, отчитайки свиване, спрямо достигнатите 50 пункта месец по-рано. Във Виетнам ръстът на показателя е слаб - от 51,3 до 51,7 пункта, въпреки че остава на територията на експанзията за втори пореден месец. В Тайланд индексът се понижава до най-ниското си ниво от юли насам - 49 пункта, в сравнение с 50,8 пункта, записани месец по-рано.

“Очакваме производството в Азия да остане стабилно през идните месеци, докато местните икономики - в по-голямата си част, увеличават възстановяването си и износното търсене се запазва. Предизвикателството и рисковете отчасти могат да се дължат на краткосрочното забавяне в Китай”, посочва Чанг Шу, главен икономист за Азия на Bloomberg Economics.

Китайското фабрично производство се охлажда, става ясно от данните, като междувременно възраждането на коронавирусната пандемия натежава на възстановяването. Данните показват, че индексът на мениджърите по поръчките PMI се понижава до 51,3 пункта през януари спрямо достигнатите 51,9 пункта през декември, докато показателят за сектора на услугите се понижава до 52,4 пункта от регистрираните 55,7 пункта месец по-рано.