Доверието в Путин бележи спад, докато Навални призовава за нови протести

Оценката на доверието в Путин се свива до 53%, според социологическо проучване, проведено от Фондация за обществено мнение

21:32 | 29 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Арестуваният руски опозиционен лидер Алексей Навални нагнетява напрежението между него и президента Владимир Путин, призовавайки за нови масови протести този уикенд, докато популярността на руския лидер спада.

Оценката на доверието в Путин се свива до 53%, според социологическо проучване, проведено от Фондация за обществено мнение в периода от 22 до 24 януари, обхващайки деня, в който десетки хиляди руски граждани се събраха в градовете в страната с искане за освобождаването на Навални. Това беше най-ниското ниво, което Фондацията, която често работи за Кремъл, отчита, откакто провежда тази анкета от 2013 г., пише Bloomberg.

„Не можете да изплашите десетките милиони хора, които са били ограбени от властите“, каза Навални пред съд в Москва в четвъртък чрез видеовръзка от затвора, където се намира в момента. „Радвам се да видя, че все повече хора виждат, че законът и истината са на наша страна и че ние сме мнозинството“, допълни той.

Властите в страната призовават да не се взима участие в неделните протести. И все пак те са притеснени от мащаба на предходните демонстрации и търсят начини да охладят народното недоволство, което кипи на фона на намаляващите доходи и ограниченията заради пандемията, казаха трима души, близки до правителството и цитирани от Bloomberg.

Путин

Доверието на руснаците към Путин бележи спад. Графика: Bloomberg

„Навални задейства лавина“, каза руският икономист Евгений Гонтмахер. „Хората вече бяха недоволни от понижаването на доходите им и пандемията“, допълни той.

68-годишният руски лидер Владимир Путин е на власт повече от две десетилетия, което е най-дългото управление от времето на съветския диктатор Йосиф Сталин. През юли Путин прокара конституционни промени, които ще му позволят да остане на поста президент до 2036 г. Неговата подкрепа миналата година спада до рекордно ниско ниво на фона на ограниченията заради пандемията от Covid-19, но се възстанови малко през ноември, според Levada Center. Той вече беше свидетел на няколко предишни вълни от антикремълски протести, като непрекъснато затяга ограниченията за публични демонстрации.

44-годишният Навални бе арестуван на 17 януари при завръщането си след лечение в Германия поради предполагаемо отравяне през август, за което той обвинява Кремъл. След като бе арестуван в той отвърна на удара, като разпространи данни от разследване за огромен недвижим имот, използван според него от президента Владимир Путин, чието изграждане на брега на Черно море струвало над един милиард евро. Oбширният материал e съпроводен с над двучасово видео, което е гледано над 100 милиона пъти в YouTube. Кремъл отрича твърденията.