Фермерски син се превърна в милиардер, след като заложи на вятърната енергия

Акциите на южнокорейската компания CS Wind поскъпват през последните четири години на фона на засиления интерес към зелена енергия

12:19 | 27 януари 2021
Обновен: 12:20 | 27 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Гим Сонг-гон ръководи бизнес за производство на стомана в края на 80-те години на миналия век, когато е впечатлен от вятърната енергия. Южнокореецът вижда поле за развитие в сферата и решава да се включи, пише Bloomberg.

Оказва се, че това е добро решение. CS Wind се превръща в най-големия производител на вятърни турбини в света след ранното инжектиране на капитал от Goldman Sachs Group. Акциите на компанията поскъпват през последните четири години, като цените им се повишават почти петкратно само през 2020 г., а очакванията са за допълнтелни ръстове след смяната на администрацията във Вашингтон.

67-годишният Гим е син на фермер и сега е един от най-богатите хора в Южна Корея. 51-процентният му дял в компанията, който притежава със своето семейство, е оценяван на 1,4 милиарда долара според индекса Bloomberg Billionaires.

Инвестицията на Goldman

Гим прави преход към възобновяемата енергия през 2003 г. поставяйки първата вятърна турбина на CS Wind във Виетнам, за да се възползва от ниските цени на труда. Пет години по-късно неговата компания получава инвестиция от 47,2 милиарда вона (43 милиона долара) от Goldman Sachs, което ѝ помага да се разрастне в няколко страни.

CS Wind вече оперира в Малайзия, Китай и Великобритания и продава вятърната си енергия на компании като Siemens Gamesa Renewable Energy, General Electric и Vestas Wind Systems. Компанията също така планира да създаде свои съоръжения и в САЩ, където новоизбраният президент Джо Байдън се зарече да даде приоритет на доставчиците със седалища в страната.

“Управлението на бизнес е свързано спостоянното търсене на нови цели за постигане”, посочва Гим през 2014 г. “Когато целта е постигната, трябва да се насочите към нова. Ето така управлявам бизнеса си”, коментира той.

Акциите на CS Wind поскъпват с 2,7% в сряда малко след 10 часа българско време, възстановявайки се след четирите поредни дни на спадове. Говорител на компанията е отказал да коментира състоянието на Гим пред Bloomberg.

Преходът към зелена енергия допринесе за увеличаване на състоянията на компании, които произвеждат всичко - от електрически коли до батерии или соларни панели. Инвестициите в нисководородни проекти и технологии се увеличават повече от двойно през последното десетилетие до 501,3 милиарда долара за миналата година.

Правителственият натиск

На фона на правителствата по света, които искат да преминат към зелени икономики, очакванията са вятърната и слънчевата енергия да посрещнат 56% от глобалното търсене на електричество до 2050 г. според анализ на BNEF.

В САЩ Байдън иска да направи националната електрическа мрежа въглеродно неутрална до 2035 г., докато плановете на Китай са за въглеродна неутралност до 2060 г., а лидерите на Европейския съюз се договориха да намалят емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г.

Офшорните производствени операции на CS Wind са това, което привлича Goldman за инвестицията през 2008 г., посочва говорител на банката. Компанията, която след това е излязла от по-голямата част от залога, заяви, че е един от най-големите поддръжници на сектора на възобновяемата енергия в региона.

Растящите приходи

Приходите на CS Wind се удвояват през последните две години от 2019 г. насам и се повишават с 16% до 695 милиарда вона през първите девет месеца на 2020 г., като нетните приходи се повишават с 68% до 43.3 милиарда вона. Все още обаче над 80% от продажбите на компанията през третото тримесечие са към три клиента, което я прави уязвима в случай, че някой от тях реши да преустанови сътрудничеството си.

За Гим, който плаща образованието си в колеж, работейки като пощенски служител и давайки частни уроци, компанията бележи голяма промяна на състоянието.

След като завършва Chung-Ang University в Сеул с диплома в търговията, той работи при разработчик на имоти и се мести в Саудитска Арабия в опит да спечели повече пари. Там той стартира първото си бизнес начинание, след което се завръща в Южна Корея, за да започне производство на стомана.

“Животът беше труден тогава”, коментира Гим за местен вестник през 2014 г. “В ретроспекция това време изгради увереност у мен”, добавя той.