Какво привлече вниманието на инвеститорите през тази седмица?

Китайският производител на автомобили Nio и Airbnb са част от имената, за чието бъдеще инвеститорите са бичи настроени

09:09 | 16 януари 2021
Обновен: 09:09 | 16 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн

Намалява ли инерцията на биткойна? След като постигна рекорд от почти 42 000 долара на 8 януари, цифровата валута спадна до минимум от около 30 000 долара само няколко дни по-късно. Въпреки че дигиталната валута се възстанови, тези големи движения накараха инвеститорите да се съмняват дали това е здравословна корекция или знак за предстоящ колапс.

Привържениците на биткойн отдават значителното поскъпване на монетата на засиленото й институционално приемане, нейния потенциал да се присъедини към златото като инфлационен хедж и просто огромната сума пари, търсещи къде да отидат в ерата на рекордно ниски лихви. Скептиците твърдят, че биткойнът няма присъща стойност и е спекулативен балон. Финансовият надзор на Обединеното кралство предупреди тази седмица, че потребителите трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари, ако инвестират в криптовалути.

„Параболичният възход на биткойн е неустойчив в близко бъдеще. Целевият технически ръст до 35 000 долара бе надвишен. Време е да свалите малко пари от масата“, написа в Twitter Скот Минерд, главен инвестиционен директор на Guggenheim Investments.

Сега някои анализатори прогнозират екстремна волатилност в цената на криптовалутата.

"Дигиталното холандско лале може лесно да бъде отново 42 000 долара утре или може да спадне под 30 000 долара и да се превърне от холандско лале в Холандска брястова болест", каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific.

Електрическо състезание

Китайският производител на автомобили Nio навлиза в полезрението на Telsa. Тази седмица шанхайската компания представи първия си модел седан, който ще я противопостави на международната конкуренция. Но „звездата на шоуто“ беше нова технология на батерията, която обещава значително да увеличи обхвата на шофиране.

Новината оскъпи акциите на компанията до рекордно високо ниво, като тласна пазарната й капитализация до 104 милиарда долара - по-голяма от тези на General Motors и Ford Motor взети заедно.

Докато вътрешното търсене е силно - китайските продажби на автомобили нарастват за пети пореден месец през ноември. Все още не е ясно дали модели от компании като Nio се харесват на западните потребители. В момента фирмата продава автомобилите си само в Китай, но планира да навлезе на европейския пазар още през втората половина на 2021 г.

„Тази батерия промени играта и очакваме тя да даде предимство на Nio за първи път“, каза Келвин Лау, анализатор в Daiwa Securities Group Inc., добавяйки, че технологията може да даде на новия седан пробег от повече от 1000 километра (621 мили). Лау има най-високата цел за цената на акциите на компанията в Wall Street или 100 долара (в момента цената е около 60 долара).

Факторът „Chewy“

Решението на търговеца на игри GameStop да назначи активист инвеститор и съоснователят на Chewy Райън Коен в борда си повиши инвеститорския оптимизъм за компанията. Акциите й поскъпнаха 37% в четвъртък и затвориха при 39,91 долара - повече от два пъти цената на затваряне на 8 януари.

Коен иска компанията да намали разходите и да увеличи разнообразието от своите онлайн предложения. Професионалистите обаче са скептични - акциите имат само една препоръка за покупка, а късите залози срещу компанията нараснаха през последната година.

Плюсовете на пандемията за някои

Британският онлайн моден търговец на дребно Asos подобри перспективите си за печалбата  през тази седмица, тъй като подновените ограничения в Обединеното кралство увеличиха поръчките и намалиха връщанията на дрехи. През първото тримесечие приходите от продажбите на компанията нарасват с 24%, надминавайки очакванията.

Акциите на Asos поскъпват с 4% след новините и отчитат ръст от 63% на годишна база. Други търговци на дребно със силно дигитално присъствие като Next също се възползваха от новата блокада, като книжата на Next достигнаха 52-седмичен връх.

Компании, разчитащи на физическите магазини, като собственика на Topshop Arcadia Group и Debenhams обаче изпаднаха в несъстоятелност.

Надежди за нормалност

Акциите на Airbnb поскъпват с около 20% през тази седмица, като пазарната капитализация на компанията нарасна над 100 млрд. долара. Книжата на Airbnb са се увеличили с повече от 160%, откакто компанията стана публична през декември.

Бичи настроенията на инвеститорите са стимулирани от надеждите, че разпространението на ваксината срещу Covid-19 ще доведе до възстановяване на потребителските пътувания. Други акции на компании, свързани с почивките, като TripAdvisor и Expedia, също поскъпват.

„Airbnb остава в добра позиция да разшири дела си в онлайн резервациите за пътувания след пандемията поради мащаба и разпознаваемостта на марката си“, каза Мандип Сингх от Bloomberg Intelligence, но предупреди, че изпълнителната заповед на американския президент Доналд Тръмп, блокираща популярни приложения за разплащания, като WeChat Pay и Alipay може да затрудни резервациите в Азия.