Трите неща, които да следите на пазарите

Кристин Акино, Bloomberg News

10:04 | 13 януари 2021
Обновен: 10:04 | 13 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Вие сте с „Късчета от пазара“. Ще ви запознаем с три неща, които да обмислите, когато стане дума за пазари. Тази седмица говорим за кредитните пазари, за горещите акции на развиващите се пазари и зеления ренесанс на медта.

Кредитните пазари – за тях 2020 г. беше страхотна година, като доходността по корпоративните облигации се понижи до историческо дъно. Ето и предупреждението – тази година е възможно понижените оценки и банкрути на компании да се завърнат и да нанесат удар на кредитния пазар. Но оптимистите твърдят, че облекчената монетарна политика, ще продължи да го подкрепя. Кой е прав? Следете пазара, за да разберете.

Горещите акции на развиващите се пазари – тази година на развиващите се пазари, сцената напускат облигациите, за да влязат акциите. Най-големите финансови мениджъри в света твърдят, че икономическото възстановяване ще съживи акциите на развиващите се пазари и ще примами доскоро инвестиралите в нискодоходни облигации. Възвращаемостта при тях бледнее в сравнение с акциите на тези пазари, при които прогнозата за печалба се подобрява с най-бързи темпове за тримесечие от 11 години насам.

Зеленият ренесанс на медта – поскъпването на медта над 8 хиляди долара може да се окаже само началото. Освен че е чувствителна към глобалното възстановяване, медта е ключова суровина за електромобилите, заради които търсенето е скочило около 90 хиляди пъти през 2020 г., показват данни на Bloomberg Intelligence. А оттук нататък, ще става все по-добре. Китай се е насочил към производство на нови електрически автомобили, които след 5 години ще представляват една четвърт от продажбите на коли.

Това е всичко за тази седмица от „Късчета от пазара“. Аз съм Кристин Акино, а за повече новини от пазара гледайте QuickTake и Bloomberg.