Германия губи 5% от БВП заради пандемията през 2020 г.

Страната обаче вероятно ще избегне двойната рецесия

15:46 | 14 януари 2021
Обновен: 15:46 | 14 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската икономика замръзна в края на миналата година, но все пак избягвайки двойна рецесия, която е напът да погълне еврозоната, съобщава Bloomberg.

Статистическата служба на Германия прогнозира, че възобновените ограничителни мерки вероятно няма да имат същото въздействие като блокадата по-рано през 2020 г. Очакванията са БВП да остане стабилен през четвъртото тримесечие.

Като цяло предварителната оценката е за свиване на германската икономика с 5% през миналата година.

Германската икономика

Германската икономика се свива с 5% през 2020 г. Графика: Bloomberg

В същото време правителството отчита бюджетен дефицит от 4.8% спрямо БВП, който е най-големият от 1995 г. насам.

Германия е първата развита икономика, която публикува данни за БВП за 2020 г. и е вероятно да се е справила по-добре от основните си европейски партньори. Икономистите прогнозират, че Франция и Италия ще отчета спад от около 9%, а брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство може да е намалял с повече от 10%.

„За икономическото развитие ще бъде решаващо какъв ефект ще има втората блокада и по-строгите ограничения за борба с пандемията, както и мерките за държавна подкрепа“, каза Алберт Браакман от националната статистическата служба на Германия.

Статистическата служба ще публикува официални данни за четвъртото тримесечие на 29 януари.

Промишлеността подкрепя Германия през кризата, тъй като заводите се приспособяват по-лесно към ограниченията за здравна безопасност, отколкото компаниите, които разчитат на взаимодействия лице в лице. Секторът представлява около една пета от общата продукция и вероятно ще спомогне за възстановяването след възраждането на глобалното търсене.

Частното потребление

Частното потребление тежи най-много на германската икономка през 2020 г. Графика: Bloomberg

Ресторантите, хотелите и несъществените търговци ще останат затворени поне до края на януари. Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че може да е необходимо блокадата да остане в сила още 10 седмици, за да се ограничи новия щам на коронавируса. Бавният старт на ваксинационните кампании в региона обаче увеличават несигурността.

От своя страна в Bundesbank остават оптимисти, че възстановяването на Германия ще продължи след прекъсването през зимната. С нарастването на икономическото доверие в еврозоната, управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард също изрази увереност във възстановяването на валутния блок през тази година.

„Искаме германската икономика да се върне към растеж тази година“, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер на пресконференция в Берлин след обявяването на прогнозите за  БВП.

„Може би малко по-малък, отколкото първоначално се надявахме поради новата вълна на пандемията - но очакваме подем, който може да окаже положително въздействие върху други страни в Европа и да допринесе за положително развитие в глобалната икономика“, каза той.