Тръмп няма да присъства на церемонията по предаването на властта на Байдън

Посланието е разглеждано като опит на президента да спре инерцията за втория му импийчмънт

21:35 | 8 януари 2021
Обновен: 21:59 | 8 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Доналд Тръмп, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg
Доналд Тръмп, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg

Доналд Тръмп няма да присъства на церемонията по предаването на властта на наследника на поста Джо Байдън. Това обяви самият той в профила си в Twitter, минути след като бе възстановен достъпът му до социалната мрежа, пише Bloomberg.

„За всички, които питат: няма да отида на инаугурацията на 20 януари“, написа американският президент

Решението на Тръмп да пропусне събитието е след многоседмичните усилия на президента да отмени волята на избирателите, избрали Байдън да го замени.

Последният президент на САЩ, който не присъства на встъпването в длъжност на наследника си беше Ричард Никсън, който подаде оставка заради скандала Уотъргейт и напусна Вашингтон, преди Джералд Форд да положи клетва.

След твърденията за изборна измама и отказа да признае победата на Байдън в продължение на повече от два месеца, тази седмица Доналд Тръмп заяви, че ще напусне Белия дом и настоя, че основният му фокус е да осигури „плавен, подреден и безпроблемен“ преход на властта.

Посланието беше широко разглеждано като опит на президента да спре инерцията или за втория му импийчмънт, или за предложението на членовете на собствения му кабинет да се позоват на 25-ата поправка и да го отстранят от власт. 

Междувременно председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Демократическата партия обяви, че е провела разговор с най-високопоставения генерал в страната за взимане на предпазни мерки срещу достъп на „неуравновесения“ президент Доналд Тръмп до кодовете за изстрелване на ядрени ракети в последните дни от мандата му.

Изявлението на Пелоси стана факт точно преди началото на конферентния разговор на Демократическата партия за това дали да бъде започната процедура за нов импийчмънт срещу отиващия си държавен глава. Причината е подстрекателството му, което доведе до атаката на сградата на Конгреса от негови привърженици в сряда.

В същото време в петък Доналд Тръмп се върна към по-предизвикателния си тон, обявявайки плановете си да пропусне встъпването в длъжност и похвали своите поддръжници в Twitter, като написа, че „75 000 000 велики американски патриоти“ са гласували за него и гласовете им няма да бъдат „незачитани или третирани несправедливо по никакъв начин“.

По-рано Байдън заяви, че се надява Тръмп все пак да присъства, като каза в интервю, че ще бъде важно „да се демонстрира краят на този хаос, който самият той създаде“. „Протоколът за прехвърляне на властта според мен е важен“, каза Байдън. „Но това е изцяло негово решение и за мен няма никакво лично отражение.“