Илон Мъск вече е най-богатият човек в света

Предприемачът детронира Джеф Безос, който заемаше позицията от 2017 г. насам

18:08 | 7 януари 2021
Обновен: 18:08 | 7 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Известният предприемач и основател на Tesla и SpaceX Илон Мъск вече е най-богатият човек в света, съобщава Bloomberg.

4,8-процентно рали в цените на акциите на производителя на електромобили насърчиха ръста на богатството на Мъск над това на ръководителя на Amazon.com Джеф Безос в индекса Bloomberg Billionaires - класация на 500-е най-богати хора в света.

Състоянието на Мъск се повиши до 188,5 милиарда долара - с 1,5 милиарда долара над това на Безос, който оглавява списъка на най-богатите личности на планетата от октомври 2017 г. Като главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies Мъск е и конкурент на Безос - собственик на Blue Origin, в космическата надпревара.

През последната година нетното състояние на Мъск нарасна със 150 милиарда долара - вероятно най-бързият темп на растеж в историята. Повишението беше задвижено от безпрецедентното рали при акциите на Tesla, които поскъпнаха със 743% през 2020 г., подкрепени от устойчивите печалби на компанията, включването ѝ в индекса S&P 500 и ентусиазма на ритейл инвеститорите.

Най-богатите 500 хора в света са добавили рекордните 1,8 трилиона долара към общото си нетно състояние през миналата година, което е еквивалентно на 31-процентен ръст.

По-малко от седмица след началото на новата година състоянието на Джун Шеншен, собственик на компания за бутилиране на вода и производител на ваксини, нарасна с 15,2 милиарда долара, с което надвиши това на Уорън Бъфет, изпреварвайки известния инвеститор на шестото място по богатство в света.