Alibaba извежда от експлоатация приложението си за стрийминг на музика

Xiami Music ще спре на 5 февруари

16:21 | 5 януари 2021
Обновен: 17:47 | 5 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Alibaba извежда от експлоатация приложението си за стрийминг на музика през следващия месец, сигнализирайки за край на големите музикални амбиции на китайската технологична компания.

Компанията обяви във вторник, че Xiami Music ще спре на 5 февруари "поради корекции в развитието на бизнеса", предава CNN Business.

Xiami е създадена през 2006 г. и е купена от Alibaba през 2013 г., когато компанията се стремеше да засили своите музикални предложения. Компанията предлага Xiami и друго приложение - Ali Planet, като платоформи за стрийминг на музика под своето музикално подразделение Ali Music. (Ali Planet бе изведено от експлоатация в края на 2016 г.)

Но скоро Alibaba на Джак Ма се сблъска с регулаторни предизвикателства. През юли 2015 г. Пекин започна да предприема строги мерки срещу нарушаването на авторските права в областта на музиката - кампания, която създаде трудности за Ali Music и много други услуги.

Услугите за стрийминг на музика в Китай са премахнали над два милиона песни от своите уебсайтове и приложения за триседмичен период през това лято, показват данни на Националната администрация за авторски права. Само Ali Music премахва около 26 000 песни от приложенията си, се казва в доклад на държавния вестник People's Daily.

Конкуренцията също е ожесточена. През 2016 г. китайският гигант за игри и забавления Tencent създаде собствено подразделение за музикални развлечения, което доминира на пазара с популярни платформи за стрийминг Kugou Music, QQ Music и Kuwo Music.

Тези три платформи имат общо 430 милиона потребители, показват данни, събрани от MobTech, китайска изследователска фирма. В сравнение с това Xiami Music има по-малко от 7 милиона потребители.

Xiami Music и вече несъществуващата платформа Ali Planet не бяха единствените опити на Alibaba за пробив в индустрията. През 2019 г. Alibaba придоби миноритарен дял в NetEase Cloud Music за 700 милиона долара.

Но въпреки че NetEase Cloud Music има 99 милиона потребители, според MobTech, това все още изостава от която и да е от услугите на Tencent.

Сега Alibaba е изправена пред китайско антимонополни разследване, докато финансовият филиал Ant Group получи нареждане от регулаторите да извърши основен ремонт на значителна част от операциите си. Междувременно Ма изчезна от публичното пространство.