Конте: Италия достига лимита си по отношение на външния дълг

По думите на италианския премиер използването на всички отредени на страната евросредства е невъзможно

19:10 | 30 декември 2020
Обновен: 19:14 | 30 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът на Италия Джузепе Конте предупреди, че страната достига лимита си за това колко дълг може да поеме правителството, въпреки че Европейският съюз отваря вратата за по-нататъшни заеми, съобщава Bloomberg

Италия одобри бюджет от 38 млрд. евро (47 млрд. долара) за следващата година, но нарастващият дефицит  става все по-неустойчив, заяви Конте по време на днешната си годишна пресконференцията в Рим. Сенатът одобри окончателното бюджетната рамка за 2021 година, докато италианския премиер адресираше обществото.

„Не можем да използваме всички заеми, които сме получили от ЕС", поясни Конте. 

„Има граници, трябва да сме надеждни и да предложим устойчива крива на публичния дълг.“

Джузепе Конте

Джузепе Конте адресира италианския народ по време на годишната си прескоференция в Рим. Снимка: Bloomberg

Дефицитът на Италия се очаква да достигне близо 160% от брутния вътрешен продукт в края на тази година, гласи информация от последните правителствени оценки.

Италианският бюджет за догодина финансира мерки за подпомагане на бизнеса, засегнат от последиците на пандемията. Бюджетната рамка също така въвежда нови мерки за насърчаване на енергийно ефективни инвестиции, включително удължаване на данъчното облекчение за "зелени" ремонти на жилища до 2022 г.

Тези средства ще бъдат финансирани чрез емитиране на нов дълг, но изчезват в сянката на сумата, отредена за Италия от европейските фондове за възстановяване от пандемията, която ще започне да се изплаща от догодина. Италия има право да получи безвъзмездни грантове на стойност 81 милиарда евро и право на заеми за до 127 милиарда евро.

Конте, който лобираше за щедър пакет от ЕС, допълни, че използването на всички средства на разположение през следващите няколко години ще бъде „невъзможно“, тъй като на Италия й „липсва административен капацитет“ да ги похарчи ефективно. Италианската страна така или иначе не използва голяма част от средствата, които получава от блока.

Италия и

Италия и Испания са най-големите бенефициенти на евросредства за възстановяване. Графика: Bloomberg

Третата по големина икономика в еврозоната беше изправена пред трудности и преди пандемията, като правителството е отпуснало до този момент над 100 милиарда евро, за да предотврати допълнителни икономически щети. Разходите за фискалните стимули обаче подхранват вътрешното напрежение в редиците на коалицията, ръководена от Конте.

През последните дни Матео Ренци - лидер на партията „Жива Италия“ - заплаши да изтегли малката си политическа формация от коалицията на Конте още в началото на януари, ако премиерът не направи достатъчно отстъпки относно начина, по който ще бъдат изразходвани средствата.

Конте заяви в сряда, че ще ускори преговорите с всички политически фракции, за да може да се договори окончателен план до февруари, спазвайки крайния срок на ЕС.

Финансовият министър Роберто Гуалтиери също предупреждава в последно време, че сблъсъкът в коалицията може да забави отпускането на средствата, които трябва да бъдат отключени, за да се поддържа устойчивостта на външния дълг.

Поддържането на ниска крива на дълга е „задължение“, заяви Гуалтиери по-рано днес в интервю за Repubblica, добавяйки, че Италия не може да си позволи дефицит от 155% от БВП за продължителен период от време.