Китай с рекорден план за разпространение на 5G през 2021 г.

Предвиденото пускане на 5G на пазара ще бъде при най-малко 718 000 станции в цялата страна

09:00 | 29 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай представи плановете си за почти двойно увеличаване на безжичния капацитет от пето поколение през следващата година, предава Bloomberg.

Интернет  доставчиците като China Mobile Ltd. и China Telecom Corp. ще изградят над 600 000 базови станции, за да ускорят покритието на 5G в големите градове, заяви министърът на индустрията и информационните технологии Сяо Яцин на индустриално събитие, информира агенция Синхуа. Предвиденото пускане на 5G на пазара ще бъде при най-малко 718 000 станции в цялата страна, които предават и усилват мобилни сигнали.

През тази година Китай започна да изгражда най-голямата и най-усъвършенстваната 5G мрежа в света при внедряване на технологична инфраструктура на стойност 1,4 трилиона долара, която да даде допълнителен тласък на втората по големина икономиката в света и да подкрепи всичко - от автономни превозни средства до AI. Очаква се изграждането на мрежа да подпомогне и други сектори като този на полупроводниците.

Акциите на компанията ZTE поскъпват с 9,1% в Хонконг, докато тези на Datang Telecom Technology отчитат ръст в цените си с 8%.Киажата на основните телекомуникационни оператори, включително China Mobile, China Unicom Hong Kong Ltd. и China Telecom, които все още не са обявили своите планове за капиталови разходи за 5G строителство до 2021 г., са поевтинели с  между 0,7% и 2,7%. Очаква се доставчиците да се сблъскат с нарастващи разходи за разширяване на мрежата, тъй като приходите от търговията с 5G пакети все още не възстановяват напълно инвестициите.

Пекин ускорява усилията си за глобално лидерство в ключовите технологии. В генерален план, подкрепен от самия президент Си Дзинпин, Китай призовава местните власти и частните технологични гиганти като Huawei да положат 5G мрежи, да инсталират камери и сензори и да разработят софтуер за изкуствен интелект до 2025 г., който ще бъде в основата на автоматизираните заводи и системи за масовото наблюдение . Подобни инициативи вече предизвикаха ожесточена критика от страна на администрацията на Тръмп, което доведе до действия за блокиране на възхода на китайски технологични компании като Huawei.