Проблемът с притесненията за 5G става все по-голям

Повече по темата слушайте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria „UpDate”

15:26 | 19 ноември 2020
Обновен: 15:40 | 19 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Проблемът с 5G и притесненията на хората, свързани с това поколение мобилни мрежи, става все по-голям. Това коментира в подкаста „UpDate” на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Гуев, експерт с дългогодишен опит в областта на телекомуникациите.

Опасенията за здравните ефекти от мрежите у нас са се появили преди около 10 години, когато активно се работеше по 3G мрежите, уточнява той.

По думите му страховете за 5G са много по обострени в по-малките населени места, защото хората обръщат повече внимание на базовите станции.

„От чисто техническа гледна точка в градовете базовите станции са на около 250-300 метра. Това, естествено, зависи от броя население на съответното място. Те са по-видими и стават проблем в села, защото в едно горе-долу нормално българско село, което е концентрирано, а не разпръснато, обикновено става въпрос за една базова станция, която трябва да осигури покритието“, коментира Гуев.

Самите телекоми пък работят така, че споделят въпросните обекти и така на едно място се позиционира инфраструктурата и на трите оператора. Тази инфраструктура обаче е повод за страх у хората, допълва гостът.

Онова, което се променя днес с 5G, е, че броят базови станции, които ще са нужни на телекомите, е много по-голям, като това важи основно за градските места.

„Това, което се променя с 5G, е, че броят устройства на квадратен километър става огромен“, твърди Гуев, допълвайки, че всичко това дава възможността за моментална реакция на мрежата на всякакви команди. По думите му това позволява работа на всякакви устройства, онлайн игри без всякакво забавяне, управлението на коли през мрежата, а не от шофьор – все неща, които вече са добре комуникирани като предимства и възможности на новото поколение мрежови технологии.

„Факт е, че вече минаха много години, откакто работят мобилни мрежи по целия свят. Няма открита абсолютно никаква зависимост между излъчванията и каквито и да е заболявания“, категоричен е Гуев.

Целия разговор чуйте в подкаста.