Гърция изпраща много тежка година за туристическата си индустрия

Предходни години индустрията възлиза на над 20% от БВП

15:26 | 23 декември 2020
Обновен: 15:26 | 23 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Голямата зависимост на гръцката икономика от туризма на страната и предвид световният спад в туристическите потоци тази година бяха основната причина наблюдателите да оценят икономическото свиване на Гърция за 2020 г. на 9-10%, отбелязва нов доклад на Ernst & Young Greece (EY), цитиран от Кathimerini.

Огромният спад в международния туризъм е засегнал Гърция толкова силно поради значителния принос на туристическата индустрия на страната към местната икономика, който възлиза на 20,8% от брутния вътрешен продукт според Института на Гръцката конфедерация на туризма (INSETE).

Данни на Банката на Гърция (Bank of Greece) показват, че приходите от туризъм възлизат на 4,03 милиарда евро през първите 10 месеца на 2020г., срещу 17,56 евро през периода от януари до октомври 2019 г. и 18,2 милиарда евро за цялата минала година, което беше отчетено като рекорд. 

От четирите водещи пазара, които подкрепят туристическия сектор в Гърция, най-голям е спадът при посетителите от САЩ (спад от 92,9%), следван от тези от Обединеното кралство (спад от 73,9%). Цялостният международен пътнически трафик на гръцките летища е намалял със 72% през първите десет месеца на 2020 г.

Между юли и септември - традиционно най-силният период на туристическия сезон в южната ни съседка - нивата на заетост в хотелиерството не надвишават 30%, като средната заетост е от 23% на месец, за разлика от 71% през 2019 г., за същия период. Като цяло туризмът в Гърция е силно засегнат от Covid-19, отбелязват в доклада си EY. Според оценки на международни и местни агенции пълното връщане на индустрията до нивата от преди пандемията не трябва да се очаква преди 2022 г., като пълното възстановяване се очаква да отнеме от 2,5 до 4 години.

Освен това, последните оценки на Международната асоциация за въздушни пътувания (IATA) показват, че спадът на световния въздушния трафик през тази година се очаква да достигне 66% на годишна база, докато загубата на приходи ще възлезе на 371 млрд. долара.