Достъпът до Gmail и YouTube прекъсна в редица държави

Прекъсванията са засегнали почти цялото портофилио на Alphabet в Ню Йорк и цяла Европа

14:53 | 14 декември 2020
Обновен: 14:59 | 14 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Платформите на Alphabet претърпяват широко разпространени прекъсвания и смущения по целия свят, като потребителският достъп до Gmail, YouTube и други услуги на компанията е блокиран, предава Bloomerg. 

Грешките варират от „нещо се обърка“ в YouTube до „имате грешка ... моля, опитайте отново по-късно. Това е всичко, което знаем “, при опит да се влезе в Gmail. Продуктите на Google не успяха да се заредят за потребителите им в Ню Йорк, Великобритания и в цяла Европа.

Прекъсванията не са необичайни за всеки уебсайт или доставчик на онлайн услуги, дори и при най-големите като Google, Apple, Amazon.com, Microsoft, като мнозина от тях изпитват подобни проблеми на редовна база поради временни грешки в сървъра, често причинени от човешка грешка. Прекъсването днес обаче се отличава с това, че е широко разпространено и обхваща почти цяло портфолиото на Alphabet.

Търсачката на Alphabet функционира все още правилно, като рекламите на трети страни - основният двигател на приходите на Google - остават видими в резултатите, което предполага, че този аспект от услугата не е засегнат.

Говорител на Google не отговори на искане за коментар на Bloomberg.

Уебсайтът DownDetector, който събира потребителски сигнали за грешки в уебсайтовете, мобилните мрежи и други платформи, показва десетки хиляди жалби около 07:00 ч. сутринта в Ню Йорк, разпростирайки се до "офис-услугите" на Google като Drive and Meet, Google Maps и смарт продуктите за дома като Nest.

Популярната мобилна игра Pokemon Go също е засегната,  гласят съобщенията на DownDetector, най-вероятно поради синхронизираните акаунти в Google, необходими за влизане в играта.