Великобритания одобри за спешна употреба ваксината на Pfizer и BioNTech

Доставката на 40-милионните дози във Великобритания ще започне незабавно, като първите ваксинирани ще бъдат живущите в домове за възрастни и техния персонал

09:40 | 2 декември 2020
Обновен: 09:48 | 2 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство стана първата западна държава, която официално разреши употребата на ваксина срещу Covid, прокарвайки пътя за масова имунизация с тази на Pfizer и BioNTech. Програмата ще бъде насочена първо към най-застрашените и податливи групи от населението, съобщава Guardian.

Ваксината е разрешена за спешна употреба от Регулаторния орган по лекарствата и здравните продукти (MHRA) преди подобни ходове на бъдат направени от съотвените органи в САЩ и Европа. Британското правителство упълномощи MHRA да одобри ваксината съгласно специални разпоредби преди 1 януари. След изтичането на преходния период на Brexit регулаторния здравен орган ще получи цялата отговорност за лицензирането на лекарства в Обединеното кралство.

Първите дози от ваксината ще пристигнат през следващите дни, съобщиха от PfIzer. Обединеното кралство е закупило 40 милиона дози от ваксината, за която е доказано, че има 95% ефективност на база последните проучвания на компанията.

„Днешното разрешение за спешна употреба във Великобритания бележи исторически момент в борбата срещу Covid-19. Това упълномощаване е цел, за която работим, откакто за първи път обявихме, че науката ще спечели, и приветстваме MHRA за способността им да извършат внимателна оценка и да предприемат навременни действия, за да помогнат за защитата здравето на хората в Обединеното кралство,” заяви Алберт Бурла, председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer.

„Тъй като очакваме по-нататъшни разрешения и одобрения, ние сме фокусирани да се движим със същото ниво на спешност, за да доставим безопасна и висококачествена ваксина по целия свят. С хиляди хора, които се заразяват, всеки ден е от значение в колективната надпревара за прекратяване на тази опустошителна пандемия."

Въпреки че ваксината трябва да се съхранява при -70-градусова температура по Целзий, разработчиците уточняват, че тя може да се съхранява до пет дни в хладилник при температура 2-8 ° C. Първите приоритетни групи за ваксинация са жителите на домовете за възрастни хора,  които вероятно нямат физическата способност да отидат до център за ваксинация, както и персонала, който се грижи за тях. Съхранението при хладилни температури ще позволи ваксината да им бъде предоставена. Следващите по ред ще бъдат хората на преломна възраст и медиците от Националната здравна служба (NHS).

Данните от проучването показват, че ваксината има еднаква ефективност сред по-младите доброволци и тези над 65 години, които са най-изложени на голям риск от усложняване на болестта, причинена от Covid. Пол, раса и етническа принадлежност не са фактори, които правят разлика в проучванията.
Pfizer и BioNTech твърдят, че тяхната комбинирана производствена мрежа има потенциал да достави в световен мащаб до 50 милиона дози ваксини през 2020 г. и до 1,3 милиарда дози до края на 2021 година.

Брой на

Брой заразени на дневна база във Великобритания. Графика: Guardian

Доставката на 40-милионните дози във Великобритания ще започне незабавно. Здравният секретар Мат Ханкок заяви, че очаква тази година да пристигнат 10 милиона дози. Доставката ще продължи през 2020 г. и 2021 г. на етапи, „за да се осигури справедливо разпределение на ваксините в географските райони, които имат изпълнени договори“, уточняват двете компаниите.

Очаква се САЩ, които са поръчали 100 милиона дози, и Европа, която е закупила 200 милиона, да одобрят ваксината в рамките на седмици.
MHRA предприе безпрецедентна скорост в решението си за оторизиране на ваксината само за една седмица, след като получи окончателните данни от компаниите на 23 ноември. Британският регулатор провежда непрекъснат процес по одобрение, взирайки се щателно в данните от ранните изпитания, когато те бяха публикувани

„Разрешението за спешна употреба в Обединеното кралство ще позволи за първи път на гражданите извън изпитанията да имат възможност да бъдат имунизирани срещу Covid-19“, каза Угур Шахин, главен изпълнителен директор и съосновател на BioNTech.

„Вярваме, че въвеждането на поетапна програмата за ваксинация във Великобритания ще намали броя на хоспитализираните, които са представители на високорисковите групи от населението. Нашата цел е да предоставим безопасна, ефективна и одобрена ваксина на хората, които се нуждаят от нея. Данните, предоставени на регулаторните агенции по целия свят, са резултат от изключително строга и високо етична програма за изследвания и разработка"