ОИСР: Икономиката ще достигне предпандемичните си нива в края на 2021 г.

От организацията заявяват, че най-лошото е избегнато и по-голямата част от икономическата структура е запазена и може да се съживи бързо

18:40 | 1 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очаква световната икономика да набере скорост през следващите две години, като се очаква растежът на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) да достигне предпандемични нива до края на 2021 г, предава Investor.bg

„За първи път от началото на пандемията има надежда за по-светло бъдеще“, заяви ОИСР във вторник, позовавайки се на напредъка по отношение на ваксините и безпрецедентните действия на правителствата и глобалните банки за смекчаване на икономическото въздействие на кризата.

„Най-лошото е избегнато, по-голямата част от икономическата структура е запазена и може да се съживи бързо, но ситуацията остава несигурна за много уязвими хора, фирми и държави“, поясняват от организацията.

В най-новите си „Икономически перспективи“ ОИСР заяви, че очаква световната икономика да се свие с 4,2% тази година. Това представлява ревизия нагоре от оценката, направена през септември, която бе за спад от 4,5% на реалния БВП.

В същото време обаче ОИСР намали прогнозата си за растежа на световната икономика през 2021 г. до 4,2% от 5,0% през септември, като очаква забавяне на растежа до 3,7% през 2022 г.

В доклада се посочва необходимостта от предотвратяване на неравенството, създадено от социално-икономическото въздействие на пандемията, като ОИСР предлага подкрепящите парични и фискални политика да продължат, за да се ускори възстановяването на националните икономики.

„Все още не сме вън от опасност. Все още сме в разгара на пандемичната криза, което означава, че провежданите политики имат да свършат още много работа", каза пред Ройтерс главният икономист на ОИСР Лорънс Буун.

ОИСР, която наблюдава и съветва своите 37 страни членки по икономическата политика, изрази предпазлив оптимизъм относно набиращата скорост световна икономика до 2022 г. Тя се позовава на научния напредък, фармацевтичния напредък и корекциите в поведението на хората и фирмите, наред с други неща, като на фактори, които могат да спомогнат за задържане на вируса под контрол, позволявайки постепенно да се премахнат строгите ограничения върху мобилността.

Заедно с намалената несигурност и изключителното фискално облекчение, осигурено през 2020 г., което ОИСР очаква да „се изплати солидно“, се очаква глобалният икономически възход да продължи да засилва, тъй като все повече и повече дейности се отварят отново.

През последните седмици бяха обявени няколко обнадеждаващи събития в надпреварата за доставяне на безопасна и ефективна коронавирусна ваксина, което поражда надежди светът скоро да може да се върне към някакво подобие на нормалност.

„Надяваме се, че коронавирусните ваксини ще помогнат да се сложи край на пандемията, която унищожи част от световната икономика и отне над 1,46 милиона човешки живота по целия свят“, поясняват от ОИСР.

Отделните страни

Китай ще бъде единствената държава, следена от ОИСР, която ще отбележи икономически растеж през настоящата година (повишение на БВП с 1,8%), като се очаква експанзията да набере скорост до 8% през 2021 г., преди растежът на БВП да се забави до 4,9% през 2022 г.

В същото време ОИСР очаква САЩ и Европа да допринесат по-малко за глобалното възстановяване в сравнение спрямо тяхната тежест в световната икономика.

След като тази година БВП на САЩ вероятно ще се свие с 3,7%, американската икономика ще нарасне с 3,2% през 2021 г. и 3,5% през 2022 г., ако обаче бъдат приети нови фискални стимулиращи мерки. През септември ОИСР прогнозира свиване на БВП на САЩ с 3,8% тази година и растеж от 4% през следващата година.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се свие със 7,5% тази година, като икономиките на редица страни членки ще завършат годината с т.нар. „двойна рецесия“ (W-образна рецесия) след повторно налагане на противоепидемични ограничения. През 2021 г. икономиката на еврозоната ще се върне на пътя на растежа, разширявайки се с 3,6% и с 3,3% през 2022 г., прогнозира ОИСР.

През септември ОИСР прогнозира спад на БВП на еврозоната със 7,9% през 2020 г., последван от растеж с 5,1% отскок през 2021 година.

ОИСР ревизира в низходяща поска своите икономически прогнози за Великобритания на фона на втората коронавирусна вълна и предупреди, че британската икономика може да понесе допълнителен удар от Brexit без сделка в края на годината.

ОИСР вече очаква свиване на БВП на Обединеното кралство с 11,2% през тази година при септемврийска прогноза за спад с 10,1%. За 2021 година се очаква икономически растеж от едва 4,2% при предишна прогноза за експанзия със 7,6 на сто и забавяне на растеж до 3,75% през 2022 г.

Цялата статия може да прочете на investor.bg