Китай налага „специални мерки“ върху финтех гигантите

Целта е да се премахнат монополните практики и да се намали риска

08:50 | 1 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай планира да наложи „специални и иновативни регулаторни мерки“ върху гиганти на финансовите технологии като Ant Group на Джак Ма, за да премахне монополните практики и да засили контрола на риска, пише Bloomberg.

Напредъкът в технологиите донесе огромна промяна във финансовия сектор, пише Гуо Шуцин, председател на Китайската комисия за регулиране на банковото и застрахователното дело и партиен секретар на централната банка, в статия, очертаваща регламентите през следващите пет години. То беше цитирано в официалните новини на Shanghai Securities News.

Финансовите иновации са „нож с две остриета“, каза Гуо. Има малко „опит в правните стандарти и мониторинга на риска за мобилни плащания или заем и застраховане в интернет в нашата страна“, каза той.

През миналия месец регулаторите спряха планираното рекордно първично публично предлагане на Ant Group. Китай също така призова за по-задълбочен антитръстов надзор върху технологични фирми като Alibaba Group Holding и Tencent Holdings, които се разшириха във финанси с малък надзор, създавайки нарастващо предизвикателство пред традиционните банки и регулаторни органи.

Статията е публикувана заедно с подобни тези от управителя на централната банка Ии Ганг и председателя на Комисията за регулиране на ценните книжа на Китай Ии Хюман. Наличието на такова мнение и тримата водещи финансови наблюдатели в Китай едновременно показва, че ограничаването на финансовия риск се е превърнало в центъра на националния дневен ред.

Ant се сблъсква с още регулации след неотдавнашната репресия, която дерайлира IPO-то й за 35 млрд. долара. Шансът Ant да успее да осъществи листване през следващата година изглежда все по-малък, тъй като Китай променя правилата си, смятат регулаторите.

В упрек към основателя на Ant, Ма, Гуо каза, че основната част от глобалните Базелски споразумения е да се използват капиталови изисквания, за да се ограничи кредитирането и да се запази ливъриджът в безопасен диапазон. „Без адекватен капитал финансовите услуги рано или късно ще си навлекат проблеми“, каза Гуо.

Ма се изправи срещу регулаторите, след като в края на октомври изнесе реч, в която разкритикува властите и банките, сравнявайки правилата за капитала в Базел с клуб за възрастни хора. Платформата Ant предоставя бързи заеми на повече от 500 милиона души.

„Регламентите трябва да обхващат всички финансови институции, предприятия и продукти“, пише Гуо, казвайки, че компаниите за онлайн заеми са заобиколили правилата под камуфлажа на „финансовите иновации“.

Гуо също не пощади китайския пазар на имоти. Това е най-голямата „сива зона“ по отношение на финансовите рискове в Китай на този етап, каза той.

В статията си гуверньорът на централната банка Ий Ганг заяви, че трябва да има по-голямо регулиране на системно важни финансови институции като част от петгодишния план на Китай, който обхваща периода от 2021 до 2025 г. Ии също призова за „защитна стена“ между правителствените финанси и централната банка, за да избегне монетизирането на фискалния дефицит, и заяви, че Китай ще продължи с научните изследвания и разработването на цифрова валута „по стабилен начин“ и ще започне изпитания „по подреден начин“.

Председателят на Комисията за регулиране на ценните книжа на Китай Ии Хюман призова за по-пряко финансиране и по-нататъшно развитие на пазара на облигации.