САЩ и Великобритания разширяват черните списъци за Китай

Том Макензи, Bloomberg

18:11 | 30 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Китай има над 30 компании в черния писък на САЩ и го разширява. Това беше бройката преди съобщението на Ройтерс. Това е списък, съставен от американските власти с фирми, които са свързани с военните или силите за сигурност в Китай.

Сега според Ройтерс САЩ добавят и SMIC, един от водещите производители на чипове и полупроводници в Китай. Също и CNOOC, една изследователска фирма за петрол и газ, една от най-големите енергийни компании в Китай. Тези двете заедно с още няколко ще бъдат добавени в списъка според Ройтерс.

Това ограничава американското финансиране и инвестиции в тях.

САЩ казват, че в последните 2г инвестициите и паричните потоци от САЩ към някои от фирмите, свързани с военните и силите за сигурност ще се прекратят.

Освен това се изгражда една по-обща картина, с която САЩ затягат отношението към Китай от страна на администрацията на Тръмп преди новата администрация на Байдън да встъпи в длъжност.

Забелязваме и отношение от страна на американските регулатори в лицето на SEC /сек/ и Камарата, които продължават да работят по плановете за делистване на китайски компании от американските борси-.

Съобщаваме и за евентуални санкции за нарушение на човешките  права в Китай, които мнозина казват, че стават в Шинджан.

От септември 2021г Великобритания ще забрани инсталацията на оборудване на Huawei в телекомуникационните мрежи.

Това подкрепя ангажимента на британското правителство, поет през юли да забрани покупката на оборудване на Huawei от края на декември-началото на януари. И за пълна забрана на цялото оборудване на Huawei от 2027г.

Но сега изглежда вероятно да се ускори забраната за големите телекомуникационни фирми като BT /бити/ и останалите във Великобритания и да ги принуди да се преориентират към Ericsson и Nokia, след като бъде забранено да се монтира от септември догодина оборудването на Huawei вероятно ще ускори натрупването на запаси.

Това ще бъде скъпа операция за доставчиците на телекомуникационни услуги във Великобритания.

Консервативната партия настоява за това, но и администрацията на Тръмп настоява за това. Вероятно това е довело до по-агресивната позиция на британското правителство.

Впрочем през януари то каза, че Huawei може да играе минимална роля. Сега това мнение се променя значително.