Джанет Йелън: Очаква се Байдън да номинира първата жена министър на финансите

74-годишният икономист е била гуверньор на Фед и най-близкият икономически съветник на Бил Клинтън

08:45 | 24 ноември 2020
Обновен: 08:55 | 24 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg
Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg

Очаква се новоизбраният президент Джо Байдън да посочи Джанет Йелън за новия финансов министър на САЩ, съобщават американските медии, цитирани от BBC.

Ако нейната номинация бъде потвърдена от Сената, тя ще бъде първата жена, заемала поста в историята на САЩ.

В предишни години 74-годишният икономист е била гуверньор на централната банка и най-близкият икономически съветник на бившия президент Бил Клинтън. На нея се приписват заслуги за насочване на икономическото възстановяване след финансовата криза от 2007 г. и последвалата рецесия.

Като гуверньор на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън беше известна с това, че отделя повече внимание на въздействието на политиките на банката, които те имат върху служителите, както и разходите покрай нарастващото неравенство в САЩ.

Доналд Тръмп наруши традицията на Вашингтон, когато реши да не назначи Йелън за втори четиригодишен мандат във Фед. Започвайки от Бил Клинтън през 90-те години, президентите запазваха ръководителите на централната банка, назначени от техните предшественици, в опит да се деполитизира институцията

Откакто напусна банката през 2018 г., фокусът на Йелън в публичното пространство спада главно върху изменението на климата и необходимостта Вашингтон да направи повече, за да защити американската икономика от въздействието на коронакризата.

Коя е Джанет Йелън?

Дъщеря на семеен лекар и на учител в начално училище, тя израства в Ню Йорк. Завършила е икономика в Brown University, преди да продължи докторската си степен в Yale.

В допълнение към работата си във Федералния резерв и в правителството, тя е била и професор в University of California.

Омъжена е за Джордж Акерлоф, икономист, носител на Нобелова награда, с когото се запознава, докато работи като научен сътрудник във Фед през 70-те години. Имат един син, който също е професор по икономика.

Изкачването й до върха на икономическата професия също я направи икона за феминизма в света на финансите. Когато тя напусна Фед през 2018 г., мнозина изказаха благодарност за нейното ръководство, имитирайки нейното бизнес облекло - блейзър с изпъкнала яка.

Как тя се вписва на политическата сцена в САЩ?

Йелън има дълга политическа кариера във Вашингтон. Преди Обама да я назначи за гуверньор на Фед през 2014 г., тя е служеше като един от членовете на управителния съвет на банката в продължение на десетилетие и четири години като нейн заместник-председател.

В Министерството на финансите тя вероятно ще бъде натоварена със задачата да ръководи икономическия отговор на администрацията на Байдън срещу пандемията, която причини най-тежкото икономическо свиване, което САЩ са наблюдавали от десетилетия, изтривайки над 10 милиона работни места

Финансовото министерство също така контролира данъчната политика, публичния дълг, международните финанси и санкции.

Йелън се смята за избор, който може да задоволи както прогресивните, така и центристките членове на Демократическата партия. Номинацията й за гуверньор на Фед през 2014 г. спечели подкрепа дори и от някои републиканци.

„Двоен поздрав за Джанет Йелън в Министерството на финансите“, написа в Twitter професорът по либерална публична политика и бивш социален министър Робърт Райх.

Въпреки че не е толкова ляво политически ориентирана, колкото някои други имена, за които се говори, че се разглеждат, като сенатор Елизабет Уорън, тя все още „разбира проблема с огромните заплати, системния расизъм и нарастващото неравенство в нашата икономика и общество“, добави Райх

Елизабет Уорън също изказа своите поздравления, наблягайки върху кариерата на Йелън като банков регулатор. В един от последните й ходове като председател на Фед тя издава заповед, ограничаваща способността на Wells Fargo да расте заради скандала с фалшивите банкови сметки.

"Джанет Йелън би била изключителен избор за министър на финансите", заяви Уорън. "Тя е умна, принципна и не се предава лесно."

Какво мисли за нея Wall Street?

Фокусът на Йелън върху заетостта, а не върху инфлацията, й придаде репутация, че предпочита ниските лихвени проценти, които стимулират икономическата активност, редуцирайки разходите по заемите.

Но под нейно ръководство Фед повиши лихвените проценти за първи път от 2008 г. - макар и по-малко агресивно, отколкото някои по-консервативни коментатори предпочитаха

Нейното управление на този процес спечели похвалите Wall Street въпреки горещата съпротива от някои страни.

В понеделник Гари Кон, бивш изпълнителен директор на Goldman Sachs и икономически съветник на Доналд Тръмп, заяви, че Байдън е направил "отличен избор".

"След като имах възможността да работя с тогавашния гуверньор Йелън, не се съмнявам, че тя ще бъде стабилната ръка, от която се нуждаем, за да насърчим икономика, която работи за всички, особено в тези трудни времена. Поздравления", написа той в Twitter.