Лагард обеща нови монетарни стимули от ЕЦБ през декември

Според гуверньора новините около ваксината срещу Covid-19 са обещаващи, но няма причина за преустановяване на подкрепата

12:59 | 19 ноември 2020
Обновен: 14:20 | 19 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард обеща пакет от мощни монетарни стимули през декември и призова правителствата да направят достъпни облекченията “без забавяне”, съобщава Bloomberg.

Часове преди срещата на европейските лидери Лагард заяви, че приемането на обща фискална подкрепа трябва да бъде приоритет, като предупреди, че се очаква еврозоната да бъде “сурово засегната” от бързото увеличение на новозаразени и ограниченията.

ЕЦБ „реагира бързо и решително на първата вълна, която удари икономиките от еврозоната“, посочи Лагард в четвъртък. „Ще подходим към настоящата фаза на кризата със същия подход и решителност“, добави тя.

Управителният съвет на централната банка ще проведе следващото си заседание на 10 декември, като вече заяви ангажимент да увеличи стимулите тогава. Лагард потвърди отново, че извънредната програма за изкупуване на облигации и дългосрочните заеми за банките ще бъдат основните инструменти, с които да се гарантира, че кредитите остават евтини за компаниите, правителствата и потребителите, докато кризата продължава.

В същото време представители на банката, включително главният икономист Филип Лейн, се опитват да убедят инвеститорите да не се фокусират твърде много върху пакета от стимули през декември, подчертавайки, че цялостната му ефективност е ключова. Повечето икономисти очакват допълнителни 500 милиарда евро (592 милиарда долара) за изкупуване на облигации.

Усилията за ваксина

Говорейки относно глобалните икономически перспективи, Лагард заяви, че новините около откриването на ваксина срещу коронавируса са “обнадеждаващи”, но няма причина да се ограничават усилията за подкрепа на икономиката, тъй като масовите ваксинации ще отнемат време.

“По-важно от всякога е монетарната и фискалната политика да продължат да работят ръка за ръка”, заяви гуверньорът на ЕЦБ.

Европейските лидери ще проведат видеоконферентен разговор в четвъртък, за да обсъдят съвместната подкрепа, след като Унгария и Полша заплашиха да наложат вето на фонда за възстановяване и бюджета на блока.