Ердоган: В Кипър има два отделни народа, две отделни демокрации и две отделни държави

Турският държавен глава призова за създаване на "две отделни държави" като решение на кипърския въпрос

14:59 | 16 ноември 2020
Обновен: 15:52 | 16 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Реджеп Ердоган и Ерсин Татар.Снимка: Bloomberg
Реджеп Ердоган и Ерсин Татар.Снимка: Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за създаване на „две oтделни държави“ като решение на кипърскиския въпрос по време на вчерашната си визита на високо равнище в северната част на острова, предава Politico.

„В Кипър има два отделни народа, две отделни демократични системи и две отделни държави“, заяви Ердоган в речта си.

Кипър е разделен на кипърски турци на север и гръцки кипърци на юг след инвазията на Турция през 1974 г., която настъпи в отговор на подкрепяния от Гърция преврат. Анкара не признава Република Кипър, държава членка на Европейския съюз, която е международно призната като единствена суверенна власт на цялата територия на острова.

Кипър, разделен

Кипър, разделен от 1974 г. Карта: Bloomberg

През годините бяха направени няколко опита за намиране на компромисно споразумение, но всички усилия не пожънаха успех. Различията между Турция, Гърция и Кипър ескалириха през последните месеци, най-вече заради противоречията във връзка с достъпа до потенциалните източносредиземноморски запаси на газ и петрол и турските претенции по отношение на контитенталния шелф.

Ердоган посети острова, за да отпразнува 37 години от едностранното обявяване на независимостта на Севернокипърската турска република.

Визитата стана факт седмици, след като Ерсин Татар беше избран за президент за международно непризнатата република. Очаква се неговата победа да предостави на Анкара още по-голям контрол върху вътрешните процеси в Северен Кипър и да попречи на усилията за разрешаване на кипърския спор.

Резултатът от вота обаче беше близък, като Tатар си осигури 51,74-процентна подкрепа от гласовете, а бившият президент Мустафа Акънджъ - 48,26%.

„От години твърдим, че трябва да има възможност за сътрудничество по отношение на енергийните ресурси в Източното Средиземноморие“, заяви Ердоган, добавяйки, че Турция и Северен Кипър вече няма да търпят „игрите на дипломация“, визрайки достъпа до ресурсите в региона.

Турският лидер присъстваше на парад за отбелязване на годишнината от независимостта и посети Вароша, някога процъфтяващ морски курорт, който беше ограден, изоставен и занемарен след нашествието на Турция. Части от курорта бяха отворени наново преди президентските избори с подкрепата на Анкара - ход, който беше осъден от международната общност.

Допълнителна работа по подготовката за посещението на Ердоган също бе извършена, като бяха изградени велоалеи и бяха засадени стотици дървета, изпратени като подарък от Турция.

Пороят и силният вятър не възпрепятства посещението на турския президент на морския бряф, където той беше привестван от голяма тълпа, развяваща знамена.

Няколкостотин души се събраха в знак на протест срещу визитата, държащи плакати с надпис „без пикник за сметка на болката“, макар че протестите бяха забранени.

Република Кипър определи посещението на турския държавен глава като „провокативно и незаконно“ и заяви, че „Анкара абсолютно не зачита международното право, европейските принципи и ценности и задълженията си към ЕС“.