Тръмп намекна за пръв път, че може и да не печели изборите в САЩ

Американският президент сигнализира, че жителите на страната ще имат широк достъп до ваксина през пролетта

15:01 | 14 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви за пръв път след президентските избори в САЩ, че може и да не е спечелил нов мандат, съобщава Bloomberg.

Говорейки в розовата градина на Белия дом относно ваксините срещу коронавирса, Тръмп посочи, че администрацията му няма да въвежда “блокада” в страната отново, но тази на друг президент би могла.

“Тази администрация няма да въвежда блокада. Надяваме се, че кактово и да се случи в бъдеще, която и администрация да бъде - предполагам времето ще покаже, но не мога да ви кажа, че тази администрация няма да въведе блокада”, посочи президентът.

Събитието е първото, на което Тръмп прави публичен коментар от 5 ноември насам. През по-голямата част от времето след изборите той ограничи публичните си изяви, но отправи множество коментари чрез публикации в Twitter, включително, че вотът е бил “откраднат” от републиканците.

Пробивът при ваксината

В рамките на изказването си Тръмп отбеляза напредък в борбата за създаване на ваксина срещу коронавируса, но предостави малко детайли. По-рано тази седмица Pfizer заяви, че нейните дози са ефективни в 90% от изследванията от късна фаза, докато Moderna посочи, че скоро ще има данните от ключово изследване на своя кандидат. Президентът сигнализира, че регулаторите ще одобрят бързо ваксините и американците ще имат широк достъп до тях през пролетта.

Тръмп отправи критики към губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо относно опасенията, които той изрази по отношение на ваксината. Куомо, който е демократ, заяви по-рано, че щатът ще разгледа независимо всяка ваксина заради съмнения, че процесът по одобрението ѝ е обвързан с политически теми.

“Не можем да доставим ваксина на щат, който няма да я предостави незабавно на своите жители”, посочи Тръмп.

Според Куомо обаче забавяне няма да има и след като ваксините бъдат предоставени на Ню Йорк, щатът ще е готов да ги достави и на жителите си.

“Какъвто и да е изходът”

След събитието вицепрезидентът Майк Пенс публикува в Twitter информация относно законовите предизвикателства пред балотажите. Пенс обаче сигнализира, че той и президентът не са се отказали.

“Какъвто и да е изходът, ние няма да спрем да се борим да направим Америка отново велика”, написа видепрезидентът.

Седмица и половина след президентските избори в САЩ големите американски телевизионни оператори NBC News, ABC, CNN и CBS провъзгласиха демократа Джо Байдън за победител в щата Джорджия. В същото време телевизионните оператори CNN и ABC обявиха действащия Доналд Тръмп за победител в също толкова оспорваната надпревара за Северна Каролина в петък. Това бяха последните два щата, които все още не бяха обявили победител, съобщи по-рано Investor.bg

Така новоизбраният президент Байдън е спечелил 306 електора на изборите в САЩ, твърдят телевизионните оператори - значително повече от необходимите 270, които си бе подсигурил още в събота. 

По отношение на народния вот Байдън има повече от 5 млн. гласа преднина пред Тръмп: Демократът получи почти 78 млн. гласа (50,8 на сто), републиканецът - 72,7 млн. (47,5 на сто).

Президентът на САЩ се избира косвено от хората. Гласовете на електорите решават състава на избирателната колегия, която след това избира президента през декември. За да спечели, кандидатът се нуждае от мнозинство от 538 електора.