Турската лира вече е най-лошо представящата се валута на развиващ се пазар

Днес тя задмина бразилския реал в негативната класация

20:00 | 3 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турската лира поевтиня за девети пореден ден, изпреварвайки бразилския реал като най-лошо представящата се валута на развиващите се пазари през тази година.

Валутата се обезцени с 1,4% до 8,5434 за долар във вторник и за първи път надмина нивото от 10 лири за евро. Спадът доведе поевтиняването на лирата спрямо долара до почти 30%.

Турската лира

Турската лира вече е най-лошо представящата се валута на развиващ се пазар. Графика: Bloomberg

Отслабването на лирата се ускори, тъй като турската централна банка миналия месец се противопостави на очакванията, като запази основния си едноседмичен сконтов лихвен процент непроменен, като същевременно продължи да въвежда мерки за повишаване на цената на заемите.

Перспективата за победа на Джо Байдън на изборите в САЩ допълнително притеснява търговците на лири, които вече са загрижени от нарастващия дефицит по текущата сметка на Турция, намаляващите чуждестранни резерви, геополитическото напрежение и нарастващия брой на заразените с Covid-19. Смята се, че Байдън ще заеме по-твърда позиция срещу турското правителство от президента Доналд Тръмп относно закупуването на руската система за противоракетна отбрана в страната.