Tурската централна банка вече е принудена да се съобрази с инфлацията

Гуверньорът на централната банка най-вероятно ще ревизира септемврийските прогнози за инфлационното равнище

09:16 | 28 октомври 2020
Обновен: 09:18 | 28 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очаква се гуверньорът на турската централна банка Мурат Уйсал да преразгледа прогнозите си за инфлацията в посока нагоре, след като поредица от изненадващи решения за лихвените проценти не успяха да подкрепят валутата, отслабена от политически решения и международни размирици, предава Bloomberg

На фона на рекордно ниското дъно, което достигна турската лира, Уйсал, изправен пред повишаването на ценовия натиск, трябва да ревизира прогнозите на централната банка за инфлационното равнище през 2020 г. и за следващата година.

Централната банка на Турция през юли прогнозира, че инфлацията ще приключи тази година на равнище от 8,9%, а през 2021 г. ще спадне до 6,2%.

Министърът на финансите Берат Албайрак повиши прогнозите на правителството през септември до 10,5% в края на 2020 г. и 8% през следващата година.

Прогнозите на Албайрак дойдоха седмица, след като централната банка направи изненадващо повишение на лихвения процент от 200 базисни пункта, което имаше за цел да спре стремглавото поевтиняване на валутата.

Инвеститорите обаче счетоха хода за недостатъчен и турската лира продължи да потъва, подложена на геополитически натиск, породен от намесата на Анкара в нови конфликти и подновени дипломатическите спорове за енергийни находища в Източното Средиземноморие

Друго неочаквано решение последва на 22 октомври, когато централната банка запази основната си лихва непроменена, но повиши горната граница на лихвения си коридор. Това разтърси пазарите, сигнализирайки, че централната банка отново се фокусира върху прикрито затягане, което да окаже подкрепа на валутата.

„По-конвенционална“

„Натискът върху инфлацията и лирата вероятно ще принуди турската централна банка да стане по-конвенционална“, коментира анализаторът на VTB Capital Акин Тузун, който очаква рязко повишаване на лихвените проценти през ноември.

Тузун заяви, че според него централната банка е задържала лихвените проценти този месец на това равнище, за да наблюдава „инфлацията през октомври, изборите в САЩ, глобалните тенденции на пандемията и ефекта от рязкото намаляване на ликвидността в лири върху местната доларизация“

При разработването на новите инфлационни планове гуверньорът Уйсал трябва да прецени реакцията на пазара заедно исканията на президента Реджеп Тайип Ердоган, който продължава да оказва огромно влияние върху паричната политика на страната. Ердоган назначи Уйсал, след като предшественикът му не се съобрази с желанията на турския президент да намали лихвените проценти.

Ердоган е непреклоним поддръжник на тезата, че високите разходи по заемите подхранват инфлация. Повечето икономисти и централни банки по света вярват в обратното.

Лирата отчете минимални корекции по време на днешната ранна азиатска търговия, През тази седмицата турската валута се срина до психологическия праг от 8 лири за долар на фона на вълната от негативи за рисковите активи. Лирата се обезценява в продължение на девет седмици, което е най-дългата негативна серия от 1999 г. насам.

Спадът на

Спадът на лирата поддържа тазгодишната инфлация на Турция двуцифрена. Графика: Bloomberg

Спадът на валутата от над 27% тази година изкриви предишните прогнози за инфлацията на централната банка. По-рано тази година Уйсал очакваше, че инфлацията ще спадне до едноцифрено равнище през  второто полугодие и ще завърши третото тримесечие при 11,8%.