В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Турция се нуждае от координирана политика по отношение на лихвените проценти

Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, В развитие, 27.10.2020

13:51 | 27 октомври 2020
Обновен: 17:10 | 12 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Това, което е необходимо на Турция в момента, е координирана политика на централната банка по отношение на лихвените проценти и намаляване на политическото напрежение. Това заяви Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, в предаването „ В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Покупателната способност на турската лира спада и това е резултат от политическите действия на президента Реджеп Ердоган по отношение на Франция и политиката на централната банка", заяви гостът. По думите на Паунина много трудно можем да кажем, че е в момента се забелязва контролирано обезценяване.

„Заявката, която от Турската централна банка дават, е за подкрепа на икономиката, но чрез действията си в момента създават дисонанс и това се приема негативно от икономическите субекти“.

Според Паунина най-силен в момента ще бъде ефектът върху инфлацията, като тя очаква прогнозите, които централната банка ще публикува през тази седмица, да бъдат за 10-11%. Паунина също така заяви, че повечето анализаторите очакват до края на годината ръстът на потребителските цени в Турция да достигне 13%.

"В тези условия е много важна политиката на централната банка, като са необходими строго координирани действия по отношение на лихвените проценти", заяви Паунина.

„Това, което ме притеснява, е политическият отзвук от действията на Ердоган в момента. Не е полезно в такава икономическа обстановка да се реагира така, тъй като това влошава имиджа на Турция на международните пазари“.

Според Паунина изтичането на капитал може да бъде спряно чрез действия в три аспекта. Първият е единна политика на централната банка, която да гарантира, че институцията разполага с достатъчна ликвидност. Вторият е политическа предсказуемост или поне да не се влиза в остри конфликти. И третият са ефективни и навременни стимули за бизнеса.

„Тъй като рисковете са високи, трябва да се подхожда изключително дефанзивно“, каза тя.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости на предаването "В развитие"  може да видите тук.