Гърция призова ЕС за оръжейно ембарго срещу Турция

Поводът за този ход са продължаващите енергийни проучвания в Източното Средиземноморие от страна на Турция

20:34 | 20 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гърция засилва дипломатическите усилия за мобилизиране на партньори от Европейския съюз срещу Турция, тъй като Анкара продължава енергийните си проучвания в оспорваните води на Източното Средиземноморие.

В писмо до колегите си от Германия, Испания и Италия външният министър на Атина Николаос Дендиас обвини Турция, че се опитва да постави страната пред „свършен факт“ в Източното Средиземноморие с военни средства, предава Bloomberg.

Гърция призова трите страни - и по-специално Германия - да спрат износа на военно оборудване за Турция, включително подводници и фрегати, каза дипломат от Атина, пожелал да запази анонимност.

В отделно писмо до Върховния представител на ЕС  по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жосеп Борел Дендиас призова за солидарност в съответствие с клаузата за взаимна отбрана на блока, която задължава членовете да помагат „по всякакъв начин“, ако друг член е жертва на въоръжена агресия.

В трето писмо до Европейският комисар по политиката на съседство и разширяване Оливер Вархели Дендиас заяви, че Анкара продължава да нарушава митническия съюз между ЕС и Турция чрез нови мита, законодателство и други мерки.

Турция се стреми да се присъедини към ЕС от 80-те години на миналия век и започна преговори за членство през 2005 г. Модернизацията на митническия съюз, който влезе в сила през 1996 г., се провежда от декември 2016 г. Преговорите за присъединяване на практика също бяха замразени с влошаването на връзките между ЕС и Турция, след като турският президент Реджеп Таип Ердоган предотврати опит за преврат, започвайки широко разпространени репресии срещу политическите си противници.

Гръцките медии съобщиха във вторник, че турският кораб Oruc Reis, който провежда сеизмични проучвания в спорни води през последните седмици, е плавал до 9 морски мили (17 километра) от остров Кастелоризо. Миналия месец Анкара отзова кораба, за да започне диалог с Гърция по териториалните спорове, като същевременно предупреди, че корабът ще се върне при липса на напредък.

„Най-добрият израз на европейска солидарност би бил европейска инициатива, която не би позволила продажбата на оръжия на Турция, които биха могли да бъдат използвани за заплаха за суверенитета на страните членки на ЕС“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис след срещата на върха на ЕС миналата седмица.

Дендиас се срещна с албанския премиер Еди Рама в Тирана във вторник, тъй като двете страни оформят споразумение за делимитация на морските си граници. „Разбрахме се, че Гърция и Албания трябва заедно да поставят този въпрос пред Международния съд в Хага“, каза Дендиас след срещата, цитиран от гръцкия всекидневник Ekathimerini.

.