Либия възстановява добива от последното си голямо петролно находище

Петролните цени се понижиха след обявяването на новината

19:10 | 26 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка:Pixabay
Снимка:Pixabay

Либия трябва да рестартира операциите в последното от големите си петролни находища след прекратяване на огъня в гражданската война. Това е важно събитие за членa на ОПЕК, който до голяма степен е извън пазара от януари насам, предава Bloomberg.

В понеделник държавната енергийна компания отмени форсмажорните обстоятелства, обявени върху износа от Ел Феел. Този ход ще улесни постигането на целта на базираната в Триполи National Oil Corp. (NOC) да увеличи либийското производство до 1 милион барела на ден в рамките на един месец.

След обявяването на решението цените на петрола се понижиха. Към 17:40 българско време международният бенчмарк Брент поевтинява с 3,14%, или 1,31 долара, до ниво от 40,46 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 38,49 долара за барел, което е понижение от 1,36 долара, или 3,41%.

Възстановяването на либийското производство пречи на ОПЕК +, тъй като групата се опитва да подсили цените на суровината на фона на втората вълна от коронавируса и новите блокади. Съюзът на производителите на петрол трябваше да облекчи съкращенията на доставките с почти 2 милиона барела на ден през януари, но може да бъде принуден да забави изпълнението на този план.

Добива от западното находище на Либия Ел Феел ще достигне нормални нива от около 70 000 барела дневно в рамките на няколко дни, каза NOC. Форсмажорните обстоятелства са клауза в договорите, която позволява спирането на доставките.

В понеделник се отбелязва „краят на блокадите на всички либийски петролни находища и пристанища“, каза NOC.

Производството на Либия нарасна бързо през последните шест седмици, след като Халифа Хафтар, главнокомандващ в дългогодишната война, прекрати блокадата на повечето енергийни съоръжения, започнала през януари. Негови представители се споразумяха за постоянно примирие с признатото от ООН правителство на премиера Файес ал Сарадж в петък. Двете страни трябва да се срещнат в Тунис следващия месец, за да назначат правителство на единството.

Докато Либия е в хаос от бунта през 2011 г., който свали бившия диктатор Муамар ал Кадафи, нейната петролна индустрия се оказа устойчива. Нарастването на производството от средата на 2016 г. се оказа по-устойчиво, отколкото много трейдъри очакваха, като продукцията на страната беше средно около 1 милион барела на ден както през 2018 г., така и през 2019 г.

Скоростта на последното възстановяване отново изненада пазарите и оказа натиск върху цените на петрола, които вече изпитваха трудности заради мерките срещу разпространението на коронавируса в световен мащаб.

Дневният добив на Либия се е увеличил до 560 000 барела от по-малко от 100 000 в началото на септември. Аш Шарара, най-голямото находище в страната, отвори врати преди около две седмици, докато последните две нефтени пристанища, които все още бяха затворени – Рас Лануф и Ес Сидер – рестартираха операциите си в петък.

„Арабската държава няма да може да изпомпва на нивата от декември или 1,2 милиона барела на ден, поради повредена инфраструктура и бюджетни ограничения. Войната е повредила резервоари за съхранение, тръбопроводи и кладенци и ще струва стотици милиони долари, за да ги поправим“, заявиха от NOC.

Либия е дом на най-големите запаси от петрол в Африка. Поради гражданската война, тя бе освободена от съкращения на доставките, договорени в рамките на ОПЕК + през април в разгара на пандемията. Групата, водена от Саудитска Арабия и Русия, първоначално намали производството с почти 10 милиона барела на ден, което е приблизително една десета от световното производство.

През миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че не изключва забавяне на планираното увеличение на добива в ОПЕК + в началото на следващата година. Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман заяви в понеделник, че петролният пазар преживява „сериозни тежки времена".